top of page

100 dingen die je moet weten voor je naar de brugklas gaat | Ga je voor- of achterin zitten?

Als bovenbouwleerkracht weet ik maar al te goed dat er voor de kinderen in groep 8 een enorm spannende periode aanbreekt wanneer de afscheidsavond heeft plaatsgevonden. Een schooladvies is gegeven en een middelbare school is uitgekozen. Na al een kennismakingsmiddag te hebben gehad is het na de zomer echt tijd om aan de slag te gaan. De veilige, beschermde omgeving van een basisschool wordt ingeruild voor de middelbare school die veel meer zelfstandigheid vraagt en vrijheden met zich mee brengt. Niet alleen vrijheden, maar ook vragen. Het boek 100 dingen die je moet weten voor je naar de brugklas gaat van uitgeverij Kluitman probeert wat vragen voor je te beantwoorden.


Het boek begint met een voorwoord van Chinouk Thijssen, die niet onder stoelen of banken steekt dat de tijd als brugklasser een spannende is. Tegelijkertijd is het een tijd die haar heel veel heeft gebracht. Ze heeft vooral ook veel gelachen (en een leesdip opgelopen waar ze tegenwoordig gelukkig weer uit is). Zo kondigt ze een reeks van 100 dingen aan die je zou moeten weten voordat de deuren van het VO zich voor je openen.


Je zult je inmiddels afvragen aan wat voor tips je dan zou moeten denken. Wat dacht je van het hangen van je rooster aan de binnenkant van je kluisje, zodat je 's ochtends meteen kunt zien waar je moet zijn en je de juiste boeken in je tas kunt doen? Of dat je vooral jezelf moet zijn en niet opeens je anders moet gedragen of anders moet kleden. Vergeet niet dat iedereen zenuwachtig is en een act houd je nooit lang vol!


Niet alles in de bundel is bloedserieus. Zo staan er tien smoezen in voor als je het huiswerk niet gemaakt hebt. Deze smoezen zullen het naar alle waarschijnlijkheid niet gaan doen (Echt, al mijn pennen waren leeg), maar zijn wel even grappig om te lezen. Ook staan er dilemma's in zoals een zware tas dragen of vaak naar je kluisje lopen.


Al met al is 100 dingen die je moet weten voor je naar de brugklas gaat dus vooral een laagdrempelig, kleinschalig boekje met nuttige tips en wat grappen en grollen. Het kan 8ste jaars net wat meer bagage geven voor de middelbare school en dient vooral om het ijs een beetje te breken. Het voorwoord van Chinouk is daarbij een leuk extraatje, zeker als kinderen al bekend zijn met haar boeken. Daarnaast zou dit boek over de brugklas ook een leuk afscheidscadeau kunnen zijn voor de 8ste jaars op jouw basisschool.Inkijkexemplaar 100 dingen die je moet weten voor je naar de brugklas gaat
.pdf
Download PDF • 7.42MB

 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die de basisschool gaan verlaten.

...leerkrachten die een afscheidscadeau zoeken voor groep 8.

...iedereen die twijfelt of hij voor- of achterin de klas moet zitten.

 

Samenvatting/Omslag

Na de zomer is het zover: je gaat naar de middelbare school! De brugklas is nieuw, spannend, ongemakkelijk, leuk, gezellig, lastig en fantastisch tegelijk. Je bent weer de kleinste van de school, je gaat geheid verdwalen in de gangen, loopt te zeulen met een zware boekentas en er komt heel veel op je af. Maar je gaat ook nieuwe vrienden maken, heel veel lachen en alles leren over jezelf en over de wereld. Met dit leuke boek vol handige tips van docenten en ex-brugklassers kan jij je vast een beetje voorbereiden. Laat die brugklas maar komen!


Commentaires


bottom of page