top of page

5 dichtbundels voor op de basisschool

Bijgewerkt op: 29 mrt.

In de 4e uitzending van De Leesdetectives Podcast bespraken we vijf dichtbundels en een speciaal boek. Er wordt, zeker in de onder- en middenbouw, veel voorgelezen op de basisschool, maar vaak gaat het hierbij om verhalende boeken. Dichtbundels zijn ook belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Prentenboeken zijn regelmatig op rijm, maar leggen hier niet zo de nadruk op als echte dichtbundels. Hieronder vind je de dichtbundels die we onder de aandacht hebben gebracht. We hopen dat je veel plezier beleeft aan de dichtbundels en deze zal inzetten in de klas!


Ik denk dat ik ontvoerd ben

In Niet van hier vertelt een jongen dat het maar gek is dat hij 'niet van hier' zou zijn, want hij heeft nergens een ruimteschip gespot op de oprijlaan. Gewoon een simpele Volkswagen Polo. In Verschillen vindt de hoofdrolspeler het maar gek dat hij met papa wordt vergeleken, want wanneer die staat te douchen, zijn er toch wel héél veel verschillen zichtbaar. Pim Lammers kruipt met ondersteuning van illustratrice Sarah van Dongen telkens weer op briljante wijze in de huid van het kind. In totaal omvat de bundel 55 gedichten die samen zo'n 120 bladzijdes tellen. Deze gedichtenbundel is een must-have voor elke schoolbibliotheek, punt uit.


Lees hier het hele artikelEr is iets aan de kip met je hand

Er is iets aan de kip met je hand, Geert de Kockere, Nelekke Verhoef,De Eenhoorn

Er is iets aan de kip met je hand is geschreven door Geert de Kockere en Nelleke Verhoeff en is een boek met allemaal korte gedichtjes waar ook een filosofische kwinkslag in te vinden is. Er zijn bij vele gedichten ook opdrachten of denkvragen te vinden. Het leuke is dat na het lezen van zo'n gedicht, je in de klas door kan filosoferen met een denkopdracht of -vraag. In Er is iets aan de kip met je hand vind je korte gedichten waarin ook enorm wordt gevarieerd met taal en... dieren.
Hidde Haan vloog naar de maan

Rijmen voor de allerjongste! Wanneer kinderen leren lezen, komen er vaak veel AVI-boekjes om de hoek kijken. Deze zijn soms al op rijm, maar wat als je kinderen echt bewust in een dichtbundel leert lezen? In Hidde Haan vloog naar de maan hebben Bette Westera en Barbara de Wolf een lijst aan versjes gebundeld, die allemaal in het teken staan van een dier. Zo is een slak zijn huis verloren en is er een koe die niet 'boeee' zegt, maar iets anders heeft geleerd.


Hidde de Haan vloog naar de maan is een grappige en interessante eerste kennismaking met poëzie op de basisschool.
Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt


Wat moet je doen als je een stukje moet schrijven over Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt ?


Allereerst bedenken Dat zo'n mooi en fraai boek Je meer kan schenken

Dan een nijlpaard zelf

Die zit daar maar te niksen


Met zijn jongen

Onder zijn longen

Zich afvragend of hij nog wat eten kan fiksen

Nee, lees dan liever als receiver Een bundel van Van de Vendel


Daar waar gespeeld wordt met taal

En ik zal er geen doekjes om winden

Worden je ogen ook nog verwend

Door de tekeningen van Van der Linden

Wat moet je doen? Oh, wat moet je doen?

Het aanprijzen zodat eenieder

Geïnteresseerd in gedichten

Dit boek uiteindelijk zal lezen...

En dan zul je zien

Dat aan de verrotte wereld waarin we leven

Er kleur wordt gegeven

Ik bedoel...


Meisjes aanbidden jongens

met blokfluiten en wijsjes

Jongens aanbidden meisjes

met bijen en hommels


Of het nou gaat

over een oudtante die vergaat

Of over wat je in hemelsnaam moet tekenen

Of wat je moet doen tijdens het regenen


Kortom, lees dit boek

Lees het allemaal

Op mijn verzoek

Tis alleen niet dat ik betaal

En voor meer vertier


Je vindt hele artikel over deze prachtige dichtbundel hier.


Over gehaktballen


Over gehaktballen heeft duidelijk als insteek dat de lezer kennismaakt met gedichten. Daaromheen is een vermakelijk verhaal gebouwd dat de lezer boeit. Het is geen dichtbundel, maar een verhaal dat zich focust op de kennismaking met gedichten


Het doet een beetje denken aan een andere schrijver van Lemniscaat, Cees van de Berg, die ook realistische verhalen schrijft met een vleugje humor en verdriet. In Over gehaktballen staan allerlei soorten gedichten. Kort en lang, concreet en filosofisch. Gedichten die zijn geleend van werkelijke dichters. Kinderen in de bovenbouw van de basisschool zullen het ene gedicht makkelijk begrijpen, terwijl het andere wat abstracter is. De vraag is of dit boek een vlam kan aanwakkeren om ook dieper op onderzoek uit te gaan bij die andere gedichten. Om daar het optimale uit te halen, zal de leerkracht samen met kinderen het boek moeten lezen en het gesprek over het gedicht moeten gaan. Daarvoor biedt dit boek alle mogelijkheden. Over gehaktballen zal dus zeker eens zelf in mijn bovenbouwgroep gaan worden ingezet.


Lees het hele artikel hier.


De zombietrein en andere stripgedichten

In De zombietrein en andere stripgedichten nemen Edward van de Vendel en Floor de Goede je mee in verschillende situaties via gedichten verwerkt in strips. Je gaat in een rollercoaster vol emoties langs de verschillende gedichten. Van enge gedichten naar lieflijke gedichtjes, naar grappige rijmen en naar serieuzere strofen. In De zombietrein en andere stripgedichten maken Van de Vendel en de Goede gedichten zichtbaar en daardoor ook tastbaarder voor kinderen, omdat kinderen beelden zo gewend zijn, is dat een welkome verandering van vaak wat abstracter geïllustreerde bundels. Kortom, een superboek om echt in je school te hebben. Hieronder vind je het gedicht dat Yannick tijdens de podcast heeft voorgelezen.De zombietrein en andere stripgedichten, Edward van de Vendel en Floor de Goede, Querido, bladzijde, voorbeeld

Gedicht Yannick

Aan het eind van de podcastaflevering wist Yannick Sander te verrassen met een gedicht over de zoekterm 'anders met Sander boeken', die in aflevering 3 aan bod kwam. Hieronder nogmaals het resultaat.


Mensen zoeken anders met Sander boeken


Anders met Sander boeken

Dat is wat mensen zoeken

Maar bedoelen ze dan:

Boeken met een ander dan Sander

Of Sander te boeken zonder die ander


Boeken die te zoeken zijn bij de andere Sandere

Of Zoeken ze anderen bij boeken van Sandere

Of moet Sander andere boeken gaan zoeken

Of willen mensen alleen maar Sander boeken?


We raken compleet van slag van dit rare zoekgedrag

Ga maar gewoon zoeken op Sander met die ander boeken!

Wil je ons boeken? Klik dan hier!Comments


bottom of page