Jawel beste leesdetectives! Het is tijd voor een gloednieuwe rubriek, waarin we prentenboeken bespreken in sneltreinvaart. Niet één, niet twee, maar 5 prentenboeken in 5 minuten. Als dat maar goedkomt met die langdradige Yannick en Sander!
Stiekem is deze rubriek voor ouders van hele jonge lezers. Welke boeken zijn namelijk leuk om voor te lezen aan je eigen kind? Of misschien wel aan je kleinzoon of kleindochter, in het geval je een hippe grootouder bent die nu op onze site surft! Maar misschien vind jij het als oudere broer of zus ook wel heel leuk om voor te lezen! Deze rubriek gaat je daarbij helpen!
Welke boeken worden er besproken?
Het boek Held op Sokken is geschreven door Bette Westera. In het boek (dat volledig rijmt!) zijn ridders aan het opscheppen over wat ze allemaal wel niet hebben bereikt. Dit doen ze om indruk te maken op de prinses. De prinses wil helemaal niks weten van al die blaaskaken en richt haar blik op iemand anders, maar wie?
De droomreis van neef Karel is een boek van Rick de Haas, Nicolle van den Hurk en Els Vermeltfoort. In het verhaal probeert Karel de moed te verzamelen om op wereldreis te gaan. Hij lijkt dit al snel ook te gaan doen, maar stiekem durft hij dat helemaal niet. Hij besluit zich stiekem op zolder te verstoppen en zijn familie in de maling te nemen. Hij schrijft de meest bijzondere brieven met de meest bizarre verhalen. Hij gebruikt hiervoor allerlei postzegels uit zijn uitgebreide postzegelcollectie (jazeker, Karel is een echte filatelist!) om geloofwaardig over te komen. Lukt het neef Karel uiteindelijk om zijn familie in de maling te nemen? Of komt uiteindelijk de waarheid (zoals altijd toch eigenlijk?) boven drijven?
De droomreis van neef Karel bevat een QR-code, waarmee het boek kan worden voorgelezen met een filmpje. Je zou met de QR-code ook interactief door het verhaal kunnen gaan, maar dit lukte ons helaas niet.
Er zit een gat in de wereld van Spriet is een boek geschreven door Coen Simon. Ook Linda de Haan was erbij betrokken. Het boek is eigenlijk een prentenboek voor wat oudere kinderen. Er wordt namelijk heel filosofisch gedacht over een gat dat in de wereld zit, en hoe mensen daar over nadenken. Het boek is uitstekend geschikt om als meester of juf eens een les filosofie aan te slingeren, maar ook om thuis eens een diepgaand gesprek te hebben met uw kind. Waar denkt uw kind aan als u hebt boek samen heeft gelezen? Bijzondere gesprekken gegarandeerd! En zoals Sander zei: 'Dit is misschien wel het moeilijkste prentenboek aller tijden!'
Het Buitengewone Beestenboek is een informatieboek dat in de vorm van een prentenboek is gegoten. Of is het eigenlijk andersom? Het boek is goed te gebruiken in basisscholen als basis voor een spreekbeurt of project. In het boek komen heel veel dieren aan bod, waar feitjes over worden verteld die je ongetwijfeld nog niet wist! Hiermee kun je natuurlijk opscheppen tegen iedereen. Want weet jij hoeveel wratten een wrattenzwijn eigenlijk heeft? Naast alle feitjes en kleurrijke bladzijdes, staat het boek ook bol van de zoekopdrachten. Kun jij alles vinden waar naar wordt gevraagd?
De gele ballon van Charlotte Dematons (dat moet wel Frans zijn, toch?) is een boek met alleen maar plaatjes. Geen tekst dus! Kan je het dan wel een boek noemen? Zeker! En niet zomaar één.
De gele ballon laat namelijk allerlei landschappen en gebieden zien van bovenaf. Het is eigenlijk een rode loper die wordt uitgerold om jouw fantasieën er op los te laten! Je kunt het boek dan ook zien als een verzameling prachtige praatplaten. Fantastisch om te gebruiken in de onderbouw of middenbouw van een basisschool, maar ook thuis om met zoon of dochter eens lekker weg te dromen. Misschien komt er nog wel een mooie vakantieplek uit naar voren!
Benieuwd wat voor prentenboeken De Leesdetectives nog meer aanraden? Of welke andere boeken zeker het lezen waard zijn? Kijk dan eens rond op onze website!
Comments