top of page

5 prentenboeken in 5 minuten #2 | Alfabet, De Bromtrol en nog meer!

Bijgewerkt op: 26 jun. 2023


In deze rubriek bespreken we prentenboeken in sneltreinvaart. Niet één, niet twee, maar 5 prentenboeken in 5 minuten! Als dat maar goedkomt met die langdradige Yannick en Sander! Stiekem is deze rubriek voor ouders en leerkrachten van hele jonge lezers. Welke boeken zijn namelijk leuk om voor te lezen aan je eigen kind? Of misschien wel aan je kleinzoon of kleindochter, in het geval je een hippe grootouder bent die nu op onze site surft! Maar misschien vind jij het als oudere broer of zus ook wel heel leuk om voor te lezen! Deze rubriek gaat je daarbij helpen!

André het Astronautje op zoek naar Leika gaat over de heldhaftige astronauten André (met haar!) en Valentina die hun hondje kwijt zijn. Ze moeten daarvoor in het heelal zoeken, maar hoe komen ze daar? Ze bedenken een plan om een raket te bouwen en zelf naar het heelal te gaan. Ze staan er niet helemaal alleen voor, want Astromuis helpt het tweetal met hun gewaagde missie.


Er bestaat een leuk feitje over het boek. Het boek is namelijk voor een deel geschreven in de ruimte zelf! Schrijver André Kuipers werkte aan het boek toen hij in 2011 zelf in de ruimte vloog. Er bestaan nog meer boeken van André het astronautje, dus als je interesse is gewekt en je gek bent op het mysterieuze heelal, dan is dit zeker een boek om er eens bij te pakken!

De Bromtrol is een prachtig prentenboek met een mooi sociaal-emotioneel thema. Een kleine trol probeert een hut te bouwen, maar zijn projectje stort steeds in elkaar. Het hele leven lijkt tegen te zitten, want appels vallen niet uit de boom en papieren bootjes komen tot zinken. Hier wordt hij boos en bovendien bloedchagrijnig van! Hij snauwt naar zijn vrienden, die er op een dag schoon genoeg van hebben. Ze pakken hun koffers en vertrekken. Dit vindt de Bromtrol eigenlijk niet zo leuk, want hij gaat zich stierlijk vervelen. Misschien moet hij zijn leven toch maar eens beteren en stoppen met al dat brommen en klagen?


Een leuk boek voor ouders die een kleine bromtrol in huis hebben of voor leerkrachten die in hun groep bespreekbaar willen maken wat er van komt als je altijd maar bromt en je humeur laat afhangen van je tegenslagen!

Wezel Willem durft anders te zijn gaat vanzelfsprekend over Willem, die als wezel in een bos lekker zichzelf durft te zijn. Dit doet hij voornamelijk door zichzelf anders te kleden. Terwijl de rest van de wezels daar geen enkele moeite voor doen, pakt Willem elke dag weer uit met de meest kleurrijke outfits. Op een dag zijn zijn medebewoners daar helemaal klaar mee. Hij moet gewoon normaal doen! Doen wat de rest van het dorp doet! Willem wordt daar diep ongelukkig van en krijgt uiteindelijk de kans om te vertrekken naar een plek waar hij wel wordt gewaardeerd. Dat is het moment dat de andere inwoners van het wezeldorp beseffen dat het wel heel saai is zonder de kleurrijke Willem. Dit boek brengt een prachtig sociaal-emotioneel thema aan het licht, namelijk dat van 'jezelf durven zijn'. Soms is het spannend om anders te zijn, maar dat maakt het leven zo kleurrijk. Accepteer elkaar op alle mogelijke manieren. Zelfs in bovenbouwgroepen (eigen ervaring!) is dit heel leuk om voor te lezen en te bespreken.


Alfabet is het eerste prentenboek dat wij belonen met onze felbegeerde tag AANRADER. Ervaren illustratrice Charlotte Dematons overtreft zichzelf met de uitgave van dit prentenboek, waarin de letters van het alfabet elk hun eigen praatplaat hebben gekregen. In een kleurrijk geheel vinden we voor in het boek een Achtbaan, Apen en een Ananas. Zo gaat het door tot en met de letter Z. Het geheel wordt nog spannender gemaakt door de toevoeging van een app. Op je telefoon of tablet kun je de Alfabet-app downloaden, waarmee je het boek interactief kunt maken. Door je camera op de bladzijdes te richten, komen er naamkaartjes tevoorschijn. Dit maakt het boek uiterst geschikt voor de woordenschat van jonge kinderen, maar ook oude kinderen kunnen bij sommige tekeningen hun borst nat maken!


Het huis aan het meer is het eerste prentenboek in deze lijst wat echt meer als prentenboek voor oudere kinderen kan worden gezien. Het boek vertelt het verhaal van een huis dat gedurende decennia verschillende inwoners krijgt. Dit gebeurt met name gedurende de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog. In boek komen de nazi's, sovjets en Hitlerjugend allen aan bod. Het prentenboek is eigenlijk een vertaling van een dik boek van 400 pagina's. Het vertelt een waargebeurd verhaal dat een mooie inleiding kan vormen voor een geschiedenisproject op school. Het vormt een mooie bron voor historische projecten over de 20e eeuw.

Comentários


bottom of page