top of page

5 tips om een prachtige schoolbibliotheek op te bouwen


Bibliotheek Jenaplan Vlaardingen
De bibliotheek van Jenaplan Vlaardingen na een aangevraagde BiebScan van ons.

De laatste tijd komen we op vele scholen om leesmotivatieworkshops te geven. Met een grote tas vol met prachtige nieuwe boeken stappen we dan de klassen in. Je ziet kinderen watertandend kijken naar de boeken. We laten ze zien wat toffe boeken doen en dat er veel nieuws is wat helemaal aansluit op de belevingswereld van de kinderen. Maar na drie kwartier zit de les er op en verdwijnen alle boeken weer in de tas. Dit tot teleurstelling van de kinderen. Wanneer we die reactie krijgen, weten we het zeker: de bibliotheek op school is niet om over naar huis te schrijven. Als we dan gaan kijken in de bibliotheek komen we de meest oude boeken tegen die niet meer aanspreken.


Vanwege het Nationaal Programma Onderwijs hebben veel scholen extra geld. Omdat er weinig leerkrachten voor handen zijn, gaan veel scholen kritisch kijken wat er nog nodig is. Een aantal scholen kiezen dan (heel verstandig) voor het opbouwen van een nieuwe bibliotheek. Eentje die op orde is en waar kinderen met smart heen gaan om nieuwe boeken te halen. Als je iets wilt doen aan de leesmotivatie, begin dan bij je bibliotheek. Maar waar begin je? Hier van ons 5 tips voor het opbouwen en bijhouden van een mooie bibliotheek.


1. Saneren aan de hand van vuistregels

De eerste stap is het meest rigoureus: er moet kritisch worden opgeruimd. Als je kinderen aan het lezen wilt krijgen, dan moet er een goede en bovenal aantrekkelijke collectie aan boeken zijn. Kinderen pakken geen zelfs afgekloven potlood en dus zullen ze boeken die vies en lelijk zijn ook niet snel pakken. En wees eens eerlijk: als jij in de supermarkt kan kiezen tussen een tablet chocolade met een mooie wikkel en dezelfde tablet chocolade met een verfrommelde wikkel, dan pak jij toch ook de mooie wikkel?


Bij het saneren van de bibliotheek houd je rekening met de volgende vuistregels:

Uiterlijk - Een schoolbibliotheek moet aantrekkelijk zijn. Boeken die een verouderde uitstraling hebben, dragen daar niet meer aan bij. Hetzelfde geldt voor boeken die kapot of beschadigd zijn. Ook voor vergeelde bladzijdes en gedateerde kaften (kaften hebben een hele revolutie ondergaan!) luidt het advies: weg ermee. Kapotte boeken kunnen overigens simpelweg een teken zijn dat het boek veel is gelezen. Schaf dan vooral een nieuw exemplaar aan!

Oude boeken, niet relevant, sjakie en de chocoladefabriek, Kladwerk, Goed zo Marjolein
Enkele oude boeken die we zijn tegengekomen.

Leeftijd - De leeftijd van een boek kan de nodige nadelen met zich meebrengen. Een leesboek ouder dan vijf jaar kan te maken hebben met een verouderd verhaal of ouderwets taalgebruik. Boeken die nog volledig over SMS'en gaan en over huistelefoons met een draaischijf, zijn niet meer van deze tijd. Deze boeken vragen om een kritische blik.


Informatieve boeken - Deze boeken willen we graag even apart benoemen, want meer nog dan bij leesboeken zijn deze boeken vaak tijdsgebonden. Niet lang geleden vertelde een kind ons dat we sinds 2017 commerciële vluchten naar de maan hebben. Dit stond namelijk in het informatieboek over de ruimtevaart. Met name boeken over landen en technologieën zijn rond de leeftijd van acht jaar discutabel. Het uitzoeken van deze boeken vraagt regelmatig om maatwerk.


Afgeschreven boeken van de openbare bibliotheek - Je zult je verbazen hoe vaak wij afgeschreven boeken van de openbare bibliotheek zijn tegengekomen. Afdankertjes van het overheidsgebouw waarbij met een gigantische stempel AFGESCHREVEN is gedrukt op de eers