top of page

Atta | Een avontuur in de prehistorie


Veel boeken hebben verschillende soorten thema's en thema's van boeken die uitkomen, zijn vaak gebaseerd op waar er op dit moment ook behoefte aan is. Zo is het niet gek dat er steeds meer boeken uitkomen over klimaatprotesten of klimaat (zie de boeken van Marc ter Horst). Op de één of andere manier zijn er nu ook drie boeken uitgekomen (in ongeveer dezelfde periode) over jagers en verzamelaars. De periode die zich moeilijk beschrijven laat, omdat er zo weinig bronnen zijn. We hebben zelfs bijna geen geschreven bronnen uit die tijd. Die tijd is mysterieus en heeft nog veel geheimen voor ons. Hoe praatten ze? Op welke manier vermaakten ze zich? Welke verlangens hadden ze? Hoe leefden ze? Maar zeker ook, hoe gingen ze om met de Neanderthalers? (één van de weinige andere mensensoorten die gelijktijdig met de homo sapiens hebben geleefd). Jolien Janzing probeert hier antwoord op te geven in haar bijzondere boek: Atta.


Atta is een meisje en moet op een dag gaan verzamelen. Haar lessen over welke planten er goed zijn en wat ze kan eten en waar bepaalde dingen uit de natuur voor gebruikt dienen te worden, komen haar strot uit. Ze wil veel liever jagen. Atta is de dochter van een Howie (een volk dat jaren geleden uit Afrika kwam) en de Neanders (een volk dat een stuk noordelijker woont). De volken die dat meemaakten werden Mengels genoemd. Atta was een Mengel.


Als Atta op een dag de jagers stiekem volgt in de jacht op buffels, gaat het helemaal mis. In plaats van buffels te vinden, vinden ze twee mammoeten en het werd dus enorm gevaarlijk. Atta wil haar moed bewijzen en valt de mammoet aan, maar dan slaat het noodlot toe. De mammoeten worden razend en rennen achter Atta aan. Atta wordt het bos in gedreven en ze komt er later achter dat dit het verkeerde bos is. Ze raakt verdwaald en raakt achterop de Keverclan. Atta weet niet of ze terug moet en als ze er achter komt dat ze rondjes aan het lopen is, besluit ze een nachtplek te zoeken. Maar of dat nou zo'n wijze beslissing is...


Atta vertelt het verhaal van een eigenwijs Mengelmeisje. Haar gedachten en haar stem komen tot leven door het goed geschreven kinderboekendebuut van Jolien Janzing. Ze heeft al eerder historische romans geschreven voor volwassenen en een kort verhaal in Het grote niet te vermijden verhalenboek. Atta is snel geschreven en er gebeurt iets op iedere pagina. Het blijft spannend en je wil weten hoe het afloopt. Iets wat in deze tijd een pre is in een kinderboek. Tegelijkertijd leer je meer over de prehistorie en daagt het uit voor kinderen om vragen te stellen en onderzoek te doen naar de prehistorie. Dat maakt dit boek nog interessanter. En dan zijn er nog de tekeningen van Linde Faas en volgens mij hoef ik daar niets meer verder over te zeggen (WAANZINNIG!). Atta is dus echt een boek dat gelezen moet worden!

leesfragment atta
.pdf
Download PDF • 1.23MB
 

Dit boek raad ik aan voor...

...kinderen die houden van snelle avonturen

...iedereen die houdt van boeken in een andere tijd

...een ieder die ook wel eens op een mammoet of andere oerdieren wil jagen

 

Samenvatting/Omslag:

Jolien Janzing maakte naam met haar historische romans voor volwassenen. Nu zet ze de stap naar de jeugdliteratuur – met verve!

Atta is een eigenwijs Mengelmeisje. Ze heeft er genoeg van om met de vrouwen en kinderen bessen te verzamelen. Ze wil op jacht! Dus sluipt ze achter de mannen en jongens aan… maar haar avontuur krijgt een andere wending dan ze verwacht als ze oog in oog komt te staan met een woedende mammoet.

Op de vlucht raakt Atta de weg kwijt en belandt bij een Neandervolk. Ze wordt warm ontvangen door de vrouw die de stam leidt. Iets té warm zelfs… het lijkt wel of die haar niet meer wil laten gaan.

Atta is een kind – krachtig, impulsief en nieuwsgierig naar de wereld – dat je direct in je hart sluit. Haar spannende, humoristische avontuur was Linde Faas op het lijf geschreven. Het resultaat is een boek dat nu al niet meer weg te denken is uit de kinderliteratuur!

Comments


bottom of page