top of page

Fake! | Tot hoever gaat vertrouwen?


Fake!, titelpagina, cover, Carry Slee, Carry Slee uitgevers

Soms heb je het wel eens: je loopt over straat in de poep, daarna rijdt er een auto door de plas heen en ben je doorweekt en vervolgens blijkt je fiets gestolen. Kortom: je hebt een rotdag! Geen paniek, het kan altijd erger. Wij hebben hét ultieme boek om even stil te staan bij je eigen problemen en te relativeren: Fake. Een aangrijpend boek over de gevolgen van nepnieuws.


Het nieuwste boek Fake! van Carry Slee sleept ons even mee terug naar onze tienerjaren. De tijd waarin er achter elkaar spannende, realistische verhalen verschenen van Carry Slee over drugs, scheiding, misbruik en andere problemen. Toen lazen we boeken als: Razend, Radeloos, Spijt en Kappen aan de lopende band. Fake! kun je prachtig toevoegen aan deze reeks. Een verhaal over, zoals de indruk al wekt, nepnieuws, social media gebruik en de gruwelijke impact hiervan.


In het boek volg je verschillende verhaallijnen van jongeren die ieder hun eigen problemen thuis hebben. Emiel valt op jongens en dat wordt niet geaccepteerd door zijn vader. Hij durft hier niet openlijk voor uit te komen en verzint daarom de smoes dat hij verkering heeft met Olivia. Olivia heeft weer een vader die niet wil dat Olivia een vriendje heeft. Stiekem heeft Olivia een oogje op de stoere Max en Max ook op haar, maar wanneer ze daar voor uit komt, moet ze van toneel af.


Wanneer Max en Levi klaar zijn met de leugens en smoesjes van Emiel, achtervolgen zij hem na school. Echter krijgt deze achtervolging een nare nasmaak wanneer blijkt dat Emiel een dag later in coma ligt en er een filmpje op social media verschijnt over de daders. Een filmpje dat eigenlijk fake news is maar wél een filmpje dat oproept tot haat, bedreiging en erger.


Wat ons betreft heeft Carry Slee zich wederom bewezen en een steengoed boek geschreven. Een zwaar boek dat hier en daar pittig is om doorheen te komen, tevens een boek dat absoluut niet gemist en onbehandeld mag blijven in bovenbouwklassen op de basisschool of op middelbare scholen. Wij kennen nepnieuws vaak in onschuldige vormen, maar wat als het ineens minder onschuldig is en er levens kapot worden gemaakt?


Beste lezers, lees het boek en ga met jongeren hierover in gesprek. Zorg dat de communicatie open blijft en laten wij er met zijn allen voor zorgen dat dit boek een verhaal blijft en geen werkelijkheid wordt.


 

Wij raden dit boek aan voor...

...lezers die houden van boeken met veel drama

...lezers die houden van snelle boeken

...lezers die het heerlijk vinden om nepnieuws te verspreiden over vrienden en geduchte vijanden


 

Omslag/Samenvatting

Wat als iedereen om wie je geeft, gelooft dat je iets vreselijks hebt gedaan...


Levi ziet dat Emiel, de nieuwe jongen op school, een intiem gesprek voert met Mila, Levi's vriendin. Dat pikt Levi niet en hij gaat op Emiel af. Hij schopt hem en jaagt hem op. Later die dag hoort Levi dat Emiel in het ziekenhuis is beland: hij ligt in coma. Meteen daarna verschijnt er een filmpje op YouTube waarin het eruitziet

Comments


bottom of page