top of page

Luna | Wanneer ben je eigenlijk gek?

Bijgewerkt op: 1 aug. 2021


Diggie Dex zong het al in zijn liedje La vie est belle (in mijn ogen een prachtige tekst):


"M'n ogen vallen op een vrouw

Niet helemaal honderd, althans volgens onze regels

Iedereen die blijft naar haar kijken

Terwijl ik zie dat ze danst in de regen."


De vraag is: wanneer ben je gek en wanneer ben je anders? In Luna (het prachtige nieuwe boek van Pieter Koolwijk), is dat de vraag. Veel thema's komen voorbij in dit boek, maar je moet je vooral laten meeslepen met de wereld van Luna en de regels van haar wereld.


Pieter Koolwijk schrijft een vervolg op zijn laatste boek Gozert. Gozert gaat in het kort over Ties en Ties heeft een onzichtbaar vriendje, namelijk Gozert. Ik ga nu het één en ander verder vertellen, dus heb je Gozert nog niet gelezen, dan zal je een spoiler kunnen tegenkomen.


In Huize Hoopvol (of Hopeloos), wordt Ties opgesloten en dat is geen fijne plek. Hij maakt daar één vriendinnetje, namelijk Luna. Na het hele avontuur besluiten de ouders van Ties om hem daar weg te halen. Na wat overtuigingskracht weten de ouders van Ties Luna's ouders er van te overtuigen om Luna ook in het weekend bij hun te laten zijn. Door de weeks moet Luna dan naar huize Hoopvol.


Bij Ties vindt Luna het helemaal geweldig. Samen met Gozert beleven Luna en Ties de gekste avonturen. Ook vindt Luna Ties' moeder fantastisch. Ze praat met haar wanneer ze praten kan en stelt haar gerust als het even niet gaat. Op een dag komt de moeder van Luna langs en Luna vindt dat maar niks. Ze laat dit merken en hoe langer haar moeder er is, hoe schuldiger Luna's moeder zich voelt. Op een dag besluit Luna's moeder haar te verlossen van Huize Hoopvol en haar mee te nemen naar een huisje dat beheerd wordt door de vader van Luna in een vakantiepark. Luna wordt geconfronteerd met haar moeder, Gozert, Dia de Muertos, haar zussen en natuurlijk met haar vader. Kan Luna dit aan? Of zal ze uiteindelijk toch weer terug moeten naar Huize Hoopvol?


Pieter Koolwijks zevende boek is niet echt een vervolg op het verhaal van Ties, maar eerder een vervolg op het verhaal van Luna. Er worden ontzettend veel mooie paralellen gemaakt naar onze levens. Geluk, waardering, vasthouden en loslaten maken allemaal onderdeel uit van het geweldige boek. Neem daar de waanzinnige tekeningen (werkelijk in overvloed in dit boek) van Linde Faas bij en je hebt een geweldig boek.


Bij Pieter Koolwijk balanceer je altijd op het randje van een fantasiewereld en die is in dit boek flinterdun. Na afloop van het boek zullen er velen zijn die zullen zeggen dat dit het eerste boek is van Pieter Koolwijk waarin alles gebeurd zou kunnen zijn. Er zullen meer herkenbare dingen zitten in dit boek, die vele mensen in het dagelijks leven meemaken. Het gaat niet alleen om de stemmen in het hoofd van Luna. De hamvraag in Luna is: Wat heeft iedereen ervoor over om iedereen echt te willen en kunnen begrijpen en steunen?

 

Wij raden dit boek aan voor...

... lezers die houden van humor en drama in een boek

... lezers die het heerlijk vinden om in een fantasiewereld rond te banjeren

... lezers die niet gek worden van de stemmen in hun hoofd

 

Samenvatting/Omslag

Luna is zo gek nog niet! Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol. Toch is haar leven sinds kort iets beter: ieder weekend mag ze bij Ties logeren. Zijn ouders denken niet dat ze gek is. Bovendien is Gozert daar: de onzichtbare vriend van Ties, die Luna ook kan horen. Maar er komt een einde aan die fijne periode als Luna's moeder haar meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven. Hoewel... Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten... 'Luna' speelt zich af in de wereld van 'Gozert' maar kan ook goed los gelezen worden.


Comments


bottom of page