top of page

Zeis (12+) | De mensheid als vloek of als zege?


Zeis, Neal Shusterman, Baeckens, cover

De wereld en de aarde gaat er flink aan op dit moment, als je het nieuws mag geloven. Door de opwarming van de aarde wordt het gebied waarin landbouw mag plaatsvinden enorm teruggedrongen, de mensen geloven politici van gevestigde partijen weinig, er is een woningtekort, er is een pandemie en als klap op de vuurpijl doet Thomas Acda mee aan reclames voor middelmatige supermarkten. Het gaat helemaal mis met de wereld. Dus wat nou als we een enorme gigantische robot maken die er voor zorgt dat alle mensen in vrede naast elkaar leven. Die ervoor zorgt dat alles eerlijk verdeeld wordt en nieuwe uitvindingen doet zodat we zelf niet meer hoeven na te denken. Wat nou, als we allemaal een injectie krijgen waardoor we niet meer dood kunnen gaan, dat we behandelingen kunnen aangaan waardoor je meteen een stuk jonger lijkt. Dat is de toekomst van: Zeis.


Zeis gaat over de toekomst van onze wereld. Onze technologie gaat zo enorm snel, dat er ooit een uitvinding wordt gedaan waardoor we niet meer dood kunnen gaan. Dat cellen in je lichaam vanzelf herstellen en dat regeneratiecentra ervoor zorgen dat je rustig kán herstellen. Nu kunnen mensen al makkelijk tegen de 100 jaar worden en dat zorgt voor veel problemen, want er zijn te veel mensen. Kun je nagaan als je niet meer dood kan gaan. Daarvoor zijn er in die wereld "zeisen" aangesteld. Die zorgen ervoor dat de bevolkingspopulatie op orde blijft.


De wereld is in de ban van de Cumulus, een computersysteem dat alles ziet en berekent hoeveel iedereen van iets nodig heeft. Om Zeis te worden heb je een hele opleiding nodig en als Citra en Rowan op een dag uitgenodigd worden om bij de opera in de loge te zitten, wordt bekend dat ze beiden door Zeis Faraday worden opgeleid tot Zeis. Beiden twijfelen, maar besluiten Zeis te worden. Al snel merk je dat politiek gekonkel en meningsverschillen de Zeisen ernstig verdelen. Als bekend wordt dat Citra, Rowan moet dorsen als zij de betere Zeis blijkt te zijn (of andersom), pleegt de mentor van Citra en Rowan op mysterieuze wijze zelfmoord. Heeft hij dit echt zelf gedaan? Of zit er een luchtje aan? Je leest het in het razendspannende Zeis.


Wat ontzettend tof is aan Zeis, is dat het precies de punten aanstipt waar discussies op dit moment over gaan. Het panisch in leven houden van mensen en het leven an sich. Je wordt meegenomen in een wereld waarin alles perfect geregeld is. Er is geen oorlog, geen honger en iedereen kan zijn leven leven. In de dagboekverslagen lees je de overdenkingen van verschillende Zeisen. En daarmee kom je iedere keer weer terug op deze wereld, want ze praten ook nog over de tijd, voordat de "cumulus" het overnam. De tijd waarin je nog dood kon gaan. Daarnaast merk je dat de innerlijke strijd van Rowan en Citra enorm interessant is. Maar ook tergend spannend!


Zeis zou prachtig zijn voor in filosofielessen over deze tijd. Dat we de neiging hebben om alles maar te leren en te doen om alles uit dit leven te halen. Want het leven kan kort zijn. Ook kun je het gebruiken om te praten over wat het nadelen zijn van niet dood kunnen gaan. Als alles perfect is. Of over het feit dat de wereld zou worden bestuurd door een computer die niet ingesteld is op goed of fout, maar berekend wat het beste is voor iedereen.


Zeis is in mijn ogen om meerdere reden een ontzettend interessant boek. Het is tergend spannend en op sommige momenten ook redelijk luguber. Tegelijkertijd laat het je stil staan bij een verse blik op je eigen leven en een verse blik op waar de wereld op dit moment heen gaat. Vragen als: "Is een wereld waarin je niet dood kan gaan en waarin perfectie heerst, niet een beetje saai?" Een geweldig boek voor jongvolwassenen!

 

Dit boek raden wij aan voor...

... jongeren die gek zijn op spannende boeken

... iedereen die dieper wil nadenken over onze wereld

... een ieder die graag zou willen dorsen als beroep

 

Samenvatting/Omslag

Een wereld zonder honger

zonder ziekte

zonder oorlog

zonder lijden


… en zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen – en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?


Comments


bottom of page