top of page

Aan het werk in het kasteel (5+) | Voor de kleine kasteelliefhebber


Aan het werk in het kasteel, Rebecca Colby, Tom Froese, Gottmer, cover

Vroeger ging ik vaak naar Frankrijk op vakantie en als je vaak naar Frankrijk op vakantie gaat, dan heb je één ding zeker beleefd: kastelen. In de chateaus zoals ze daar zo mooi heten, staan er vaak een paar stenen overeind en soms staat er meer dan de ruïne, namelijk een prachtig gerenoveerd gebouw. Wat ik als kind me altijd afvroeg was: hoe zag het leven eruit in het kasteel? Waren er veel mensen aanwezig? En waar zou je het beste kunnen schuilen? Op die vragen hebben Rebecca Colby en Tom Freese een prachtig antwoord gegeven. Het boek: Aan het werk in het kasteel


Het boek van Rebecca Colby is weer wat nieuws, want het is meer een informatieboek dan een verhalend prentenboek. Natuurlijk zijn er daar wel meer van, maar toch blijft het mooi dat ze ook bestaan. Colby leidt je rond in een ouderwets kasteel en vertelt bij iedere hoek wat daar gebeurt. Zo komt ze langs de markt, de eetzaal van de koning, de werklui en de paardenstal.


Natuurlijk vertelt ze bij iedere "stop" welke dingen er bij het werk komen kijken en geeft ze ook uitleg bij moeilijke woorden die er gebruikt worden. Zo komen woorden als: minstrelen, stuc, timmerlui, smid (en smeden), stalknechten, kooplui, reerug, luiten en nog vele andere moeilijkere woorden aan bod. Uit de context en de plaatjes kun je dan samen met je kind halen wat de worden inhouden. Een goed boek voor de woordenschat dus.


Daarnaast is het bijna Kinderboekenweek met als titel: Worden wat je wilt. Natuurlijk gaat dit boek over ouderwetse beroepen (al bestaan er nog steeds metselaars, smeden en bediendes), maar wat je uit het verleden haalt, maakt de toekomst. Dus dit boek is niet alleen geschikt voor de werking van het kasteel, maar is ook handig te gebruiken voor de Kinderboekenweek.


Dus, wil je een mooi boek voor de school over (oude) beroepen, of je wil aan je kind laten zien hoe het er in een kasteel aan toe gaat, dan is dit wel een boek voor jullie! De kleuren en de grappige tekeningen plus het niet al te makkelijke taalgebruik leent zich voor een uitstekend boek om wat meer in te zoomen wat er nu gaande is in een kasteel.

 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die meer willen weten over oude kastelen

... leerkrachten die kinderen willen laten zien welke ouderwetse beroepen er waren

... kinderen die ook graag de koning willen zijn

 

Omslag/Samenvatting


Aan het werk in het kasteel’ is een vrolijk prentenboek over de middeleeuwen waarin je van alles leert over belangrijke beroepen uit die tijd, van Rebecca Colby en Tom Froese. De vertaling, heerlijk op rijm, is van Bette Westera. Wie werken er eigenlijk allemaal in het kasteel van de koning? Nou… het is best veel werk, voordat zo’n kasteel er eenmaal staat. En als het dan af is, zijn er nog steeds een heleboel mensen nodig! De metselaar, timmerman en smid zijn er maar druk mee. Op de binnenplaats lopen ridders en stalknechten rond. En binnen hebben de bakker, bediende en minstreel de hele dag genoeg te doen. En de koning zelf werkt natuurlijk ook. In dit prentenboek komen allerlei middeleeuwse beroepen langs. Sommige zijn er niet meer, maar heel veel bestaan nog steeds! Een prentenboek over stoere ridders, maar ook over hele gewone bakkers.

Comments


bottom of page