top of page

Aap leest een letter | Eens iets anders dan een methode

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2022


Kinderen leren lezen is een magische bezigheid. Van nature willen kinderen graag leren wat er in boeken staat en maken ze de letters maar wat te graag eigen. Ouders en leerkrachten proberen dit via allerlei manieren te ondersteunen en te stimuleren. De meest originele en gekke dingen worden uitgehaald om het proces te verbeteren of te versnellen. Op school wordt vaak aan de hand van een methode het lezen aangeleerd, maar dat betekent niet dat er buiten deze methode om niets gedaan kan worden. Het bewijs daarvoor is het boek Aap leest een letter.


In Aap leest een letter staan allerlei verhalen van dieren waarbij letters centraal staan. Deze letters worden niet aangeboden in de volgorde van het bekende alfabet. Schrijfster Isabelle Gielen heeft als specialist in beginnende geletterdheid een goed beeld van volgorde waarop klanken moeten worden aangeboden. Er is in dit boek aandacht voor de manier waarop kinderen leren lezen. Er wordt gekeken naar de klanken die voorbijkomen. Denk bijvoorbeeld aan een a die als aa klinkt in avond, maar als korte klank in appel. In het boek is gekozen om te beginnen met de klinkers k en i, omdat kinderen snel het woordje 'ik' kunnen herkennen.


In het boek komen een x-aantal dieren voorbij die in sommige gevallen nog wel eens terugkomen. Zo komt de slang samen met beer aan bod bij de ng-klank. Ook de heks is een populair personage in het boek, evenals de aap natuurlijk. Voor wie daadwerkelijk met het boek aan de slag wil, zijn er de nodige lessuggesties te downloaden. Er staan tips in hoe je het boek het beste in de praktijk kunt gebruiken, maar bevat ook ondersteunende letterkaartjes en figuren. Overal is duidelijk bij uitgelegd hoe je het kan gebruiken.


Al met al is Aap leest een letter een handig boek voor ouders die thuis graag met beginnende geletterdheid aan de slag willen en voor leerkrachten die in de praktijk ook graag eens buiten de methode om werken.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...ouders die graag thuis met beginnende geletterdheid aan de slag gaan

...leerkrachten die op zoek zijn naar aanvullingen voor de methode

...hele jonge kinderen die graag de stoute schoenen aantrekken!

 

Samenvatting / Omslag Dit is geen gewoon boek met het alfabet, dus zeg niet aa, bee, see, dee, ee tot zet. Doe s zoals een slang die sist en m zoals bij een taart die heel lekker is. Soms horen letters ook bij elkaar. Dan krijg je klanken als eu, oe, ui, ch en ng, echt waar. Lees in dit boek over elke letter een verhaal en ontdek zo alle letters en klanken van onze taal.Comments


bottom of page