top of page

Amy op zolder (3+) | Een gespreksstarter voor jonge kinderen


Amy op Zolder

Gespreksstarters heb je er in alle soorten en maten. Ze zijn te vinden in luxe doosjes bij jouw boekhandel, of terug te vinden op een zakje thee. Sommigen hebben veel behoefte aan gespreksstarters, terwijl de ander altijd wel gemakkelijk op onderwerpen komt. Amy op Zolder - Sst, niet doorvertellen! is een boekje geschreven door Eveline van Dienst, waarin een dag in het leven van Amy vragen oproept voor de kleinsten onder ons.


In het kleine boekje volgen we Amy, die op een zonnige dag in en rond het huis van haar ouders is terug te vinden. Op elke pagina zijn enkele vragen gezet, naar aanleiding van het zojuist voorgelezen verhaal. Zo is Amy in het eerste hoofdstuk aan het schommelen, waarna de vraag wordt gesteld of de jonge luisteraar van schommelen houdt. Wanneer Amy nadenkt over de verboden zolder, wordt gevraagd of kinderen thuis ook een plek hebben waar ze niet mogen komen.

Deze vragen volgen elkaar in een hoog tempo op. De ene vraag is wat oppervlakkiger dan de ander, maar kunnen zeker grappige gesprekjes opleveren. De vragen zijn vrij direct over alledaagse situaties. Verwacht geen filosofische vragen die kinderen laat redeneren over waarom ze bepaalde keuzes maken. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of kinderen wel eens een ander laten schrikken, maar niet waarom ze dat wel/niet doen. Dit zijn in sommige gevallen natuurlijk ook moeilijke vragen voor een heel jong kind om te beantwoorden, maar niet geschoten is altijd mis!


Amy op zolder - Sst, niet doorvertellen is een boekje dat in 2021 onderdeel is geweest van een goede doelen actie. Hierdoor kregen veel organisaties de boeken in bezit om aan de kinderen voor te lezen. Wie zoekt naar een origineel boekje met gespreksstarters voor de allerkleinsten, kan dit boek zeker eens uitproberen.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...ouders die graag het gesprek aan gaan met hun allerkleinsten

...leerkrachten die een kringgesprek willen aangaan over keuzes maken

...lezers die wel vaker op plekken komen die streng verboden zijn!

 

Amy wie? Amy is een stoere meid van vier jaar oud. Ze vindt het leuk om op de zolder te zijn. En spannend, omdat het er donker is. Alleen dikke pech voor Amy: zij mag niet alleen op de zolder komen. Maar ze gaat toch... Stiekem... 'Amy op zolder' is een spannend prentenboekje voor jonge kinderen dat het interactief voorlezen bevordert. Dit wordt onder andere bereikt door de vele ondersteunende prenten en door de prikkelende vragen die aan elk tekstfragment zijn toegevoegd. - Door interactief voorlezen worden kinderen meer bij een verhaal betrokken. - Daarnaast heeft interactief voorlezen een positief effect op de (spraak- en taal)ontwikkeling van kinderen.

Comentários


bottom of page