top of page

Bezoek het Bijzondere Bos van Beer | De Fabeltjeskrant 2.0


Zoekboeken zijn er in alle soorten en maten, maar beschikt elke schoolbibliotheek over voldoende exemplaren? De ervaring leert van niet. Zoekboeken vormen een prachtig middel om kinderen kennis te laten maken met allerlei onderwerpen en boeken an sich. Het laat ze verdwalen in de wereld die een illustrator heeft geschapen, terwijl ze ontzettend actief zijn om details in verhalen te vinden en daarbij ook nog eens hun woordenschat opvijzelen. In de categorie zoekboeken is er in ieder geval één exemplaar dat je vanaf nu paraat moet hebben en dat is Bezoek het Bijzondere Bos van Beer.


In Bezoek het Bijzondere Bos van Beer brengen we, logischerwijs, een bezoek aan een prachtig geïllustreerd bos. Ons avontuur begint in de lente bij een zoekplaat genaamd 'De lente ontwaakt het Bos van Beer'. We zien vijf babymuizen nieuwsgierig uit hun holletje kruipen, de Bezige Bij een narcis poetsen en de pimpelmeesjes een nest bouwen. Dit alles wordt ondersteund door een versje, waarin woorden als koud, leven, groeit en bloeit de revue passeren. Deze woorden zijn voor kleuters prachtige woorden om eigen te maken.


Na de start in de lente neemt het boek ons mee naar verschillende seizoenen en evenementen. Zo maken we een schooldag in het bos mee, zijn er enkele verjaardagen en zien we wat er in de zomer in het bos gebeurt. Door de combinatie van seizoenen en gebeurtenissen kan het boek veel rijke bronnen aanboren voor de woordenschat. Een seizoensgebonden plaat biedt bijvoorbeeld hele andere woorden dan een sportdag in het bos, waarbij sporttermen elkaar in hoog tempo opvolgen. Naast de eerdergenoemde versjes is elke plaat voorzien van een zoeklijst. Een lijst die je op eigen initiatief kan afvinken en waarmee je als ouder of leerkracht met het kind een magische zoektocht kan starten.


Bezoek het Bijzondere Bos van Beer heeft mijn interesse in zoekboeken weer helemaal nieuw leven ingeblazen. Dit boek vindt de ideale combinatie tussen versjes en fabelachtige zoekopdrachten die prachtige avonturen kunnen opleveren tussen volwassene en kind. Uiteraard is het ook heel leuk om als oudere broer of zus het jongere gezinslid mee op avontuur te nemen. Naast de zoekplaten staan er aan het eind van het boek nog de nodige suggesties om zelf op avontuur te gaan in de natuur. Denk hierbij aan het zoeken naar dierensporen, het beter bekijken van de maan en zoeken naar nesten.

 

Dit boek is voor...

...iedereen die kennis wil maken met zijn eerste zoekboek

...leerkrachten die iets met de seizoenen willen doen in de onderbouw

...fans van de fabeltjeskrant

 

Samenvatting / Omslag


Bezoek met Beer zijn BIJZONDERE BOS en beleef een jaar lang alle WONDEREN van de natuur. Ontmoet zijn VRIENDEN, speel SPELLETJES en ZOEK talloze voorwerpen, terwijl je niet uitgekeken raakt op de tekeningen van Freya Hartas en luistert naar de vrolijke versjes van Rachel Piercey.


コメント


bottom of page