top of page

Billy Bones Bazen | Hét alternatief voor AVI-boekjes?

Naast al onze lezers via de website en sociale kanalen op de hoogte te houden over de nieuwste toffe boeken, reizen we als Leesdetectives ook het land door om op scholen aan de slag te gaan. We geven onder andere lessen op de basisschool om kinderen te motiveren om te lezen. Daarnaast zijn er veel scholen die graag eens hun bibliotheek gescand willen hebben. 'Hoe staat het er allemaal voor? Kunnen jullie onze bibliotheek van een impuls voorzien?' Yannick en ik doen het maar al te graag! De informatieboeken, prentenboeken en boeken voor groep 5 en hoger zijn zo geïnventariseerd, maar er is ook een extreem belangrijke doelgroep van groep 3 en 4. Een doelgroep waar we vaak tegen hetzelfde probleem aanlopen.


Het aanbod voor de doelgroep 3/4 is namelijk simpelweg niet toereikend genoeg. Tenminste, zo ervaren wij het. Op veel scholen is het aanbod aan boekjes voor beginnende lezers ontzettend gedateerd. Van vergeelde kartonnen boekjes tot leesboekjes die Yannick en ik in onze jeugd ook veelvuldig hebben gebruikt om het lezen onder de knie te krijgen. Is er in al die jaren dan niets nieuws uitgebracht?


Dat is er wel, maar het aanbod loopt vér achter op dat voor de oudere en jongere basisschoolleerling. Uitgeverij Zwijssen heeft een relatief uitgebreid aanbod met AVI-boekjes, maar steeds meer scholen en schrijvers keren zich tegen deze boekjes. Scholen omdat ze niet in hokjes willen denken; schrijvers omdat ze de regelgeving van het schrijven van AVI-boekjes het liefste aan hun laars lappen. 'Geef mij de ruimte om een boek voor de jongste kinderen te schrijven, maar leg mij niet allemaal regels op.' Dat is wat ze zeggen. Het werkt belemmerend voor de creativiteit. Natuurlijk zit er van oorsprong een goede gedachte achter AVI's. Het geeft sturing aan wat een kind al zou moeten kunnen lezen, maar de beperkingen wegen steeds zwaarder. Verhalen zijn vaak kort en slaan soms als een tang op een varken. Kinderen willen op jongere leeftijd ook wel eens verdwalen in een boek. Is Billy Bones Bazen een oplossing?


Tijdens onze bezoeken aan uitgevers in het land merkten wij dat er steeds meer ideeën oppoppen over boekjes voor de jongste lezers. De Amsterdamse uitgevers Luitingh-Sijthoff en Billy Bones ontwikkelen de series Ezelsoortjes en Billy Bones Bazen. Tijdens ons bezoek aan de kantoren droop het enthousiasme van de redactie van Billy Bones overal van af en inmiddels zijn de eerste twee uitgaves van de serie beschikbaar: De Magische Bieb - Bieb op stelten en Gamehelden - Tegen de monsters. Tijd om daar eens in te duiken.

Beide boeken hebben een oogstrelend design. Een harde kaft waar de kleuren werkelijk van afspatten. Laten we beginnen met De Magische Bieb - Bieb op stelten!, geschreven door Femke Dekker met illustraties van Mark Chambers. In het verhaal volgen we Jonas, Wilgje en Stan. Het verhaal begint met Jonas die wegrent voor een stel pestkoppen. Hij vlucht naar een gebouw dat uiteindelijk een bibliotheek blijkt te zijn. Jonas haat bibliotheken en vooral boeken, dus op zijn gemak is hij er niet. Al snel maakt hij kennis met Wilgje en Stan en blijkt de bieb verre van saai te zijn. Er gebeuren namelijk magische dingen in de bibliotheek. En is Meneer Vrolijk wel wie wij denken dat hij is?

Gamehelden - Tegen de monsters is een verhaal met nog meer actie dan De Magische Bieb, dat ook al veel actievolle stukken had. In dit boek volgen we Raff, Puck, Manú en Phileine die in hun VR-games hele avonturen beleven. Niet de makkelijkste namen voor een beginnende lezer. Ze nemen het op tegen een reuzenslang en moeten ravijnen oversteken. Ondertussen is het bedrijf achter de game, GameCloud, met snode plannen bezig. De baas van het bedrijf, Leona, verzamelt in het geheim een monsterleger. Kunnen de gamehelden hier een stokje voor steken?

Het boek wisselt kleurrijke illustraties af met enkele passages in stripvorm. Dit is voor liefhebbers van strips en gamen natuurlijk een walhalla. De vechtscenes kwamen mij persoonlijk iets te chaotisch over, maar het plot en sterke einde van het boek zorgen voor een geslaagd Billy Bones Bazen-debuut van Marcel van Driel en illustrator Paco Vink. Beide boeken vallen onder de subcategorie Lekker Lezen van Billy Bones Bazen, wat voor kinderen is geschreven die lezen (bijna) de baas zijn. De boeken zijn voor 3e jaars lezers waarschijnlijk te hoog gegrepen vanwege woorden als geconcentreerd, activeerknop en gelanceerd, alhoewel de doorzetter er misschien wel doorheen komt en dat is iets wat wij aanmoedigen. Het zijn wat langere verhalen dan de meeste AVI-boekjes en hebben ook een overwegend beter plot. Wij zijn heel blij om te zien dat Billy Bones vol op de doelgroep van beginnende lezers wil inzetten. Is Billy Bones Bazen dus hét alternatief waar wij zo naar hunkeren? Daar heb ik na dit veelbelovende debuut alle vertrouwen in!

 

Andere influencers over Billy Bones Bazen ''Door de fijne korte zinnen en weinig moeilijke woorden ontstaat er een mooi opstapje om leesplezier te ontwikkelen.'' - dereisvaneenjuf ''Ontdek zeker deze nieuwe serie van Billy Bones met verhalen voor iedereen!'' - Juf Tara


''Ik denk zeker dat kinderen die gamen helemaal geweldig vinden, zich goed kunnen vinden in het boek van gamehelden. Kinderen die meer fan zijn van lezen en de bieb, kunnen zich goed vinden in het boek van de magische bieb. Kortom: voor elk kind wat wils!'' - Juf Emma

 

Comments


bottom of page