top of page

Boekbespreking Arthur wordt beroemd | (met een prijskip)

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Boek Arthur wordt beroemd

Door Yannick van Dijk - In de wereld van de kinderboeken worden boeken over magie en fantasie vaak hoog aangeschreven. Daar komen boze tovenaars, slechte heksen en een waanzinnige superheld die alles redt met magie in voor. Soms is het ook fijn om een verhaaltje te lezen dat wegblijft van magie of grootse verhalen. Een verhaaltje over kinderen die superheldje spelen en proberen een kip (ja je leest het goed) te redden.


Arthur wordt beroemd is het tweede deel van een reeks van Håkon Øvreås, waarin er drie kinderen graag superhelden spelen. Ze willen alles weten van politiewerk, spioneren en alle dingen die daar bij komen kijken. Op een dag komt er een nieuw gezin wonen in de oude bakkerij en Arthur is gebiologeerd door het meisje (Sandy) dat daar komt wonen.


Sandy vertelt dat haar moeder wereldberoemd is en eigenlijk niet over straat kan. Arthur wil dat ook en besluit in de krant te willen komen. Vandaar uit gaat alles mis. Arthur raakt een beetje verstrikt in zijn eigen leugens als hij besluit de prijswinnende kip van de burgemeester te "lenen." Lukt het Arthur om indruk te maken op Sandy? Lukt het de superhelden om de rotzooi van Arthur op te ruimen? Lukt het Arthur in de krant te komen?


Arthur wordt beroemd is een boekje dat je layback kan lezen. Er komen geen gekke dingen in voor alleen drie kinderen in een eenvoudig dorpje, die graag superheld willen spelen. De karakters van de kinderen zijn enorm duidelijk. Zo heb je de opschepper (Arthur), het vastbijtertje (Louise) en de verstandige (Bruno).


Het boek heeft een bepaalde spanning in zich, maar blijft gemoedelijk. Je hebt niet het idee dat de hele wereld op het spel staat, of dat er levens in gevaar zijn. Dat is tegelijkertijd de kracht van het boek. Omdat het boek enorm kleurrijk is, veel plaatjes heeft is het fijn om te lezen en zal het een boek zijn dat door kinderen veel wordt gepakt.


Kortom, ben je al die moeilijke verhalen over het einde van de wereld, of ingewikkelde verhalen met magie zat, lees dan Arthur wordt beroemd. Een gemoedelijk boek met 3 superhelden die een kip uit de handen van een kippendief proberen te redden. 

Dit boek is voor...

...lezers die houden van boeken die afspelen in de "normale" wereld

...lezers die graag ook een superheld willen zijn

...lezers die ook altijd nieuwsgierig zijn naar nieuwe buren

 

Samenvatting/Flaptekst

Er komt een nieuw meisje in het dorp wonen, op wie Arthur graag indruk wil maken. Dat zou vast beter lukken als hij beroemd was! Hiervoor bedenkt Arthur een plan. Eerst ‘leent’ hij de prijskip van de burgemeester voor een nachtje. Als hij het dier daarna zogenaamd terugvindt, komt hij vast in de krant!


Helaas loopt alles anders dan Arthur gedacht had. Om zichzelf en de kip te redden, moet hij wel de hulp inschakelen van zijn vrienden Bruno en Louise, ofwel superhelden Bruino en Blouise. Zal Arthur nu toch beroemd worden?


1 Comment


Unknown member
Aug 30, 2021

Thank you for writing and sharing this

Like
bottom of page