Anne Frank is in binnen- en buitenland een internationale persoonlijkheid. Misschien wel hèt symbool van de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het aangrijpende verhaal van dit jonge meisje wordt door velen aangehaald in discussies over fascisme, racisme en antisemitisme. Anne kreeg haar dagboek pas in 1942 (2 jaar na de Duitse inval in Nederland), maar ook van daarvoor zijn er veel dingen bekend over het leven van Anne Frank. Dit is nooit eerder zo mooi beschreven als in het boekje Buiten is het oorlog
De situatie in de wereld in 1939 is lastig. Duitsers willen wraak op de Fransen en Engelsen die het ze tijdens de Eerste Wereldoorlog zo moeilijk hebben gemaakt bij het maken van vrede. De Joden in Duitsland zijn hier al eerder de dupe van. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, vond de familie Frank het welletjes en besluiten ze naar Amsterdam te verhuizen.
In Nederland had Anne het heel erg naar haar zin. Ze is een beetje brutaal en nieuwsgierig, maar maakt veel vrienden en vriendinnen. Al snel spreekt Anne Nederlands, maar ze merkt dat haar ouders dat moeilijker vinden. Al gauw komen haar oma en haar twee ooms over uit Duitsland, omdat de situatie verslechterd. Van daaruit gaat het boek verder en beschrijft het het leven van Anne zoals zij was met de moeilijkheden die het met zich meebracht.
Van het opgeven van steeds meer vrijheden in het bezette Nederland tot het onderduiken tot het bittere eind, het wordt allemaal beschreven in het boek van Janny van der Molen. In sommige delen probeert Janny luchtig te schrijven in een verschrikkelijke situatie, zo vertelt ze over de eerste liefde van Anne en over het spelen in het lege kantoorpand van haar vader.
Wat belangrijk is om te weten, is dat Janny van der Molen er niet voor terugdeinst om ook uitgebreid het einde van Anne Frank te beschrijven. Een bittere pil in een gruwelijke wereld. Wellicht is het voor u als leerkracht of ouder een tip om daar met uw kind goed naar te kijken. Het heeft mij als Leesdetective geroerd hoe Janny dit einde klein, maar toch volledig weet te beschrijven.
Dus wil je alles weten over Anne Frank en ben je geïnteresseerd in het hele verhaal ook buiten het dagboek, dan is dit boek een ontzettende aanrader. Het neemt je mee in een stroom van emoties en toch is het luchtig en klein geschreven.
Dit boek is voor...
...lezers die graag meer willen weten over het leven van Anne Frank
...lezers die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog
...lezers die houden van geschiedenis
Samenvatting/Flaptekst
Iedereen kent het aangrijpende verhaal van Anne Frank. Miljoenen jongeren en volwassenen lazen en lezen haar dagboek. Ook jongere kinderen horen thuis of op school over Anne, de jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog.
Janny van der Molen beschrijft het leven van Anne Frank voor kinderen aan de hand van tien thema’s. En van de zorgeloze beginjaren tot aan het intens verdrietige einde. Een zorgvuldige beschrijving die door de samenwerking met de Anne Frank Stichting inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft.
댓글