top of page

Boekbespreking De Eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden | Over pechvogels

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


De eenhoorn, uitgestorven, fantastische dieren die ooit leefden, pechvogels, informatieboek, titel, lotte stegeman, marieke nelissen

De Dodo, De Tyrannosaurus Rex en de Wolharige Mammoet hebben één ding met elkaar gemeen...ze leven op dit moment niet meer. En toch zijn ze megabekend. Vaak nog bekender dan dieren die nog wel leven. Het is super interessant wat we er over te weten zijn gekomen. Hoe hebben ze geleefd? Welke eigenschappen hadden de dieren? Wat konden ze? En hoe zijn we er achter gekomen dat ze ooit bestaan hebben? Al deze vragen worden beantwoord in het prachtige informatieboek De eenhoorn, en andere fantastische dieren die ooit leefden.


Het boek is opgebouwd aan de hand van een museum. Er zijn allerlei zalen en in iedere zaal is iets bijzonders te zien. In iedere zaal zijn namelijk verschillende uitgestorven dieren te zien. Die dieren zijn opgezet en bij ieder dier is er een interessant verhaal geschreven. De zalen zijn ingedeeld aan de hand van de titel van de zaal. Zo heb je een zaal met reusachtige recordhouders, een zaal met een kabinet der knuffelbeesten een salon vol supersterren, een galerij van gevleugelde gevaarten, een wonderkamer van waterwezens en een parterre voor pechvogels.

De eenhoorn, uitgestorven, fantastische dieren die ooit leefden, pechvogels, informatieboek, kabinet, knuffelbeesten,  lotte stegeman, marieke nelissen

In iedere zaal staan ontzettend veel interessante dieren die je kende, maar ook dieren die je niet kende. Neem bijvoorbeeld een Siberische eenhoorn... Dit boek leert je dat unicorns dus echt hebben bestaan. Echter kom je bedrogen uit als je leert dat de echte eenhoorn geen prachtig galant galopperend paard is, maar dat het meer weg heeft van een neushoorn met één hoorn: de eenhoorn.


Wat interessant is aan dit boek is dat de taal die gebruikt wordt van hoog niveau is. Er worden grappige vergelijkingen gemaakt en er zitten mooie metaforen in. Daarom leest het ook makkelijk weg en is het uitermate geschikt voor een les begrijpend lezen. Lotte Stegeman en Marieke Nelissen slagen erin om het stoffige imago van informatieboeken weg te poetsen. Het is prachtig geanimeerd en het is ontzettend fijn leesbaar voor kinderen.


Dus heb je een kind of kinderen in je klas die ontzettend geïnteresseerd zijn in weetjes en informatieboeken, dan is dit jouw of jullie boek. Lees mee in de prachtige verhalen over waterdiertjes, megalodons (veel te grote haaien), gordeldieren en reuzeslangen. Het boek heeft alles en laat de dieren voor even weer tot leven komen!

Bladzijde zaal van reusachtige recordhouders
 

Dit boek is voor...


...lezers die gek zijn op dieren

...lezers die houden van feiten en geschiedenis

...lezers die stiekem in hun huis een al uitgestorven dier hebben en dit aan niemand durft te vertellen

 

Samenvatting/Omslag


Er was eens een haai met tanden zo groot als mensenhanden, een oogverblindende wolharige ijsbaby, een gebochelde eenhoorn zonder regenboogmanen… Lang geleden denderden duizelingwekkend reusachtige en merkwaardige wezens de aarde over. Door regenwouden slingerden eindeloos lange slangen en en slopen knaagdieren waar een dwerghamster tienduizend keer in zou passen. In oceanen zwommen zeekoeien zo groot als huizen. In dit natuurhistorische museum van papier wandel, zwem of vlieg je mee met twintig fabelachtige dieren die ooit bestonden. En met vijf pechvogels die er nú nog zijn, maar straks misschien niet meer…


Comments


bottom of page