Door Sander van Genderen - De nacht van 31 januari in 1953 is een nacht die in alle Nederlandse geschiedenisboeken beschreven staat. Het was de nacht waarop de dijken in Zeeland doorbraken en Nederland na lange tijd weer eens kennismaakte met de verwoestende kracht van de zee. Jarenlang konden wij Nederlanders de zee bedwingen met onze dijken, maar op 31 januari konden de dijken het door een overweldigende storm niet meer aan. Het water klotste met grote hoeveelheden over het land, verwoestte huizen en ontnam vele levens. Een gebeurtenis die nooit vergeten mag worden. Schrijfster Selma Noort heeft die boodschap begrepen.
Om het boek De zee kwam door de brievenbus te schrijven, zocht de schrijfster naar iemand die de ramp echt zelf had meegemaakt. Ze kwam uit bij Lia Gijzel-Soeting, die in het boek Liesje wordt genoemd. Lia maakte als achtjarig meisje in Kruiningen de ramp mee en deed haar verhaal bij Selma Noort. Selma heeft het verhaal vervolgens gebruikt om het boek te schrijven. Het boek vertelt niet precies het verhaal van Lia Gijzel-Soeting, maar bevat wel waargebeurde stukken.
In De zee kwam door de brievenbus volgen we het gezin van Liesje, die samen met haar zus, broertje en ouders in Kruiningen wonen. Al snel in het boek barst de actie los. De dijken breken door en het water gutst over het land. Het huis van Liesje is niet meer zo veilig als dat het altijd was, want op een gegeven moment komt het zoute water van de zee namelijk door de brievenbus! Zo hoog stond het water al! Het gezin van Liesje verplaatst zich naar de volgende verdieping in het huis en horen alles om zich heen tekeer gaan. De meubels van de woonkamer drijven en bonken tegen de muren van het huis. Buiten drijft alles voorbij wat je maar kunt verzinnen en mensen gillen van angst. Omdat het pas januari is, is het water ijskoud en daarom extra gevaarlijk. Een telefoontje kon niet worden gepleegd en internet bestond nog niet. Daarom duurde het lang voordat er hulp kwam. Hoe heeft het gezin van Liesje zich staande gehouden in de chaos?
De zee kwam door de brievenbus is een prachtig boek dat je als lezer even mee terug neemt naar die angstaanjagende nacht. Het boek is aan het eind van de middenbouw goed zelf te lezen, maar schrik niet van onder andere de dode dieren die ook in dit verhaal worden genoemd. Er is ook een mooi geschiedenisproject om het boek heen te bouwen, want dit verhaal vormt een prachtige inleiding om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren!
Dit boek is voor...
...lezers die graag meer willen weten over de Watersnoodramp
...lezers die graag een waargebeurd verhaal willen lezen
...lezers die van geschiedenis houden
Samenvatting / flaptekst
Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’
Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?
De les van de kinderboekenweek 2020
Het lespakket van de Kinderboekenweek 2020 bevat 2 lessen voor dit boek. De eerste les gaat over een hoorspel, dat je onder andere kunt maken over de meubels die drijvend tegen de muren aan beuken. De tweede les is een stuk taliger en laat je in gesprek gaan over het onderwerp. Uiteindelijk moeten de kinderen tekenen hoe ver het water is gekomen.
Комментарии