top of page

Boekbespreking: Dit is geen dagboek | ...of toch wel?

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


"Dit is geen Dagboek"; Erna Sassen; zelfmoord; verwerking; rouw; boosheid; wegschrijven; young adult;

(Let op!: Dit boek is vanwege heftige hoofdstukken alleen aanbevolen voor kinderen boven de 12 jaar)


Mensen zijn rare wezens en zeker voor sommige mensen. Die snappen die mensen niet, met hun gevoelens en rare fratsen. Wat nou als je zelf heel aardig met je gevoelens lijkt om te gaan, maar je omgeving niet. Hoe ga je daar mee om? Een dagboek schrijven? Of brand je de rest van de wereld af?


Dit boek is geschreven door Boudewijn. Hij is 16 jaar en zit op de middelbare school. Boudewijn heeft een zusje (die hij liefkozend Pluis noemt) en een vader (waarmee hij constant ruzie heeft). Zijn moeder is een aantal jaar geleden overleden, omdat ze zelfmoord heeft gepleegd. Ze leed aan psychoses en weigerde vaak haar medicatie in te nemen en op een dag besluit ze zelfmoord te plegen.


Het is iets dat Boudewijn heel erg moeilijk kan verkroppen. In het boek wordt verteld hoe zijn moeder het leven van de familie van Boudewijn erg moeilijk maakte en hoe Boudewijn daarmee struggelt. Hij probeert verschillende muziekstukken uit en die fleuren hem soms op en soms ook niet. Dan ontmoet hij Pauline, het leukste meisje ooit. Als Pauline ook gevoelens heeft kan Boudewijn daar erg moeilijk mee omgaan. Hoe gaat hij om met al die mensen met gevoel?


Dit is geen dagboek is een perfect boek voor rouwverwerking. Hoe ga je om met verdriet en is wat Boudewijn doet wel de juiste manier? Het is geschreven vanuit hem en het lijkt wel of hij met iedereen wil vechten. Niet fysiek maar mentaal, hij is boos op de hele wereld en dat is enorm herkenbaar voor mensen die iemand verliezen.


Het boek geeft een hele wrange, maar ook mooie boodschap. Hoeveel mensen je ook pijn doet, alles is ergens te herstellen. Hoe hard je er soms ook voor moet werken. Er bestaat bijna geen mooiere boodschap dan die.

 

Dit boek is voor...

... lezers die zelf een tragedie hebben meegemaakt

... lezers die de liefde ook maar iets moeilijks vinden

... lezers die gek zijn op klassieke muziek

 

Samenvatting/Omslag


Niet aan de verwachtingen voldoen

dat wordt mijn levensdoel, heb ik vannacht besloten.

Vanaf vandaag ga ik mijn uiterste best doen iedereen teleur te stellen.


Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn 'ziek'. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: 'Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd's. Of ik laat je opnemen.'

Bou begint met forse tegenzin aan zijn 'strafwerk', maar gaandeweg blijkt zowel het schrijven als de muziek een uitlaatklep.


Comments


bottom of page