top of page

Boekbespreking Dop | Een klap van de molen?

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Kaft van het boek Dop van Jonne Kramer

Door Yannick van Dijk - Robin Hood stal geld van de rijken en gaf het aan de armen. Dat deed hij niet zonder gevaar. De koning zat namelijk achter hem aan en hierdoor kwam hij vaak in de problemen. Tegenwoordig is het niet zo gek om op te komen voor mensen die het slechter hebben dan jij. Er zijn voedselbanken, goede doelen en steeds meer bedrijven die je helpen als je het slecht hebt. Maar wat als dat er niet is. Wat kan het dan kwaad om iets goeds te doen? Waarom zijn er armen en waarom zijn er rijken? In een notendop (wat een verschrikkelijke woordgrap, haha) is dat waar Dop van Jonne Kramer over gaat.


Dop woont op een molen samen met een molenaar en zijn zoon Leo. Dop en Leo kunnen het prima met elkaar vinden en elke dag moet Dop de molenaar helpen met het zware werk op de molen. Tot ze op een dag naar het dorp gaat en merkt dat het hele dorp ziek begint te worden. Eerst de rijken en daarna ook de armen. Al snel gaan de beschuldigingen naar de bakkers en die beschuldigingen gaan over op de mensen die in de molen werken.


Al snel wordt duidelijk dat Dop een bijzonder meisje is. Haar ouders wonen in het dorp en zij woont bij de molenaar, omdat ze dat zelf fijn vindt. Maar waarom? Er worden meerdere mysteries opgelost. Waarom is de molenaar alleen? Heeft Leo een dubbele agenda? En wie heeft er voor gezorgd dat de mensen in het dorp ziek worden? En wat voert de burgemeester in zijn schild?


Dop is een luchtig geschreven boek, over een zwaar onderwerp. Het is geschreven vanuit Dop (Dorothea) en je volgt haar bewegingen en gedachten tot in de puntjes. Zij moet uitzoeken wat er aan de hand is met het graan. Tussendoor komt ze meelopers, praatjesmakers, weglopers en leeghoofden met iets te veel kracht tegen. Daar vecht ze tegen.


Al snel komt Dop in een hopeloze positie terecht. Er is niemand meer die ze kan vertrouwen en voor je gevoel is iedereen verdacht van het vergiftigen van het dorp. Iedereen heeft een alibi en je weet tot het einde eigenlijk niet wat er gaat gebeuren. Nog vlak voor het einde kan het alle kanten op en dat is de kracht van dit boek. Zeker omdat de situatie echt hopeloos is voor die arme Dop, die constant denkt het goede te doen. Echter bereikt ze vaak het tegenovergestelde en dat frustreert een beetje.


Kortom, Dop is een boek voor kinderen die houden van een groot mysterie en die zich kunnen inleven in de wereld van Dop. Die strijden voor rechtvaardigheid, ook al zijn ze zelf niet degene die er goed uit lijken te komen. Dop is niet moeilijk geschreven en zeker beeldend. Je kunt je alles voorstellen. Dus, hou je van spannende, mysterieuze en stoere boeken, dan is Dop top!

 

Dit boek is voor...

... lezers die gek zijn op mysterieuze gebeurtenissen en daar in het boek achter willen komen

... lezers die houden van een interessant einde

... lezers die brood heerlijk vinden!

 

Samenvatting/Flaptekst

Wanneer Dop molenaarsknecht wordt, kan ze haar geluk niet op. Maar haar blijdschap is van korte duur, want wanneer de dorpelingen één voor één ziek worden, wordt Dop beschuldigd van het vergiftigen van het meel. Maar waarom denkt iedereen dat Dop de schuldige is? Komt dat door haar verleden? Dit is het begin van een mysterieuze zoektocht waarin Dop haar onschuld moet bewijzen en Ontdekt wie ze kan vertrouwen en wie niet... Een boek over een raadselachtige misdaad, vertrouwen en jaloezie.


Comments


bottom of page