top of page

Boekbespreking Fantastische Frankie en de hersenslurpmachine | Is school zo verschrikkelijk?

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Frankie en de hersenslurpmachine

Door Yannick van Dijk - School is soms verschrikkelijk. Lange lessen van juffen die zichzelf veel te graag horen praten, geen aandacht voor wat er om je heen gebeurt en dan zijn er zelfs juffen die je straf geeft door je een boek te laten lezen. Bij die juffen zorgde ik er altijd voor dat ik straf kreeg, zodat ik lekker kon lezen. En dan zijn er ook nog die verwachtingen. De juf verwacht dat je een goed cijfer haalt, en je ouders al helemaal en als je dan een keer een mindere dag hebt, oefff. Dan heb je een groot probleem, bij je ouders en de juf.


Jullie leven is verschrikkelijk op school. Alleen het leuke is dat het nóg erger kan! En dat kan je lezen in Fantastische Frankie en de hersenslurpmachine. In het boek van Anna Kemps maak je kennis met Frankie, een jongen die snel is afgeleid en veel meer dingen mooi vindt dan staartdelingen en voorvoegsels. Frankie is niet geconcentreerd genoeg op school.


Hierdoor moet Frankie naar de kostschool van dokter Oger. Echter komt Frankie erachter dat Dr. Oger niet helemaal in de haak is en dat de kinderen er lusteloos uit zien. Nu moet Frankie ook heel de dag toetsen maken en iedere dag erwten eten die smaken naar snot. Samen met zijn vrienden komt Frankie er achter heel veel dingen die niet kloppen. Want is dokter Oger wel wie hij zegt dat hij is? Of zit er een groter complot achter? (Dat antwoord is natuurlijk: "ja," want anders zou je die vraag niet stellen)

Afbeelding Frankie en de hersenslurpmachine

Fantastische Frankie en de hersenslurpmachine is een grappig boekje geschreven door de Engelse schrijfster Anna Kemp. Er ontrafelt zich een grappig, maar ook spannend avontuur met een hersenslurpmachine. Je vraagt je direct af wat die hersenslurpmachine doet en het prikkelt. Het toffe van het boek is, is dat het in eerste instantie heel onschuldig lijkt, maar later in het boek kom je achter allerlei bizarre feitjes over de school van dr. Oger. Tot er een geheim wordt onthuld waardoor alle touwtjes aan elkaar worden verbonden.


Hou je van spannende, grappige en creatieve boeken, dan moet je dit boek lezen. Het lijkt een dik boek, maar je leest er moeiteloos doorheen en de grappige plaatjes en het grote lettertype maken het boek erg aantrekkelijk voor beginnende lezers. Ik zou zeggen, ga er lekker voor zitten en doe er alles aan om nooit zelf in de hersenslurpmachine terecht te komen!

 

Dit boek is voor...

...lezers die liever afgeleid zijn dan naar een uitleg luisteren over breuken

...lezers die houden van een grappig avontuur

...lezers van wie de hersenen beter niet gestolen kan worden

 

Samenvatting/Flaptekst

Als Frankie Broddelaar alwéér een schoolrapport vol onvoldoendes heeft is dat de laatste druppel voor zijn ouders. Zij willen goede resultaten en het wordt tijd dat Frankie beter zijn best gaat doen. Ze pakken zijn speelgoed af en sturen hem naar een kostschool, het Interfix Internaat. Eerst is Frankie blij dat hij niet meer de hele tijd thuiszit. Maar algauw ontdekt hij dat er iets heel vreemds aan de hand is op de kostschool…


Comments


bottom of page