top of page

Boekbespreking Het huis aan het meer | Oorlogen komen en gaan

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Kaft prentenboek Het Huis aan het Meer

Door Sander van Genderen - We nemen je mee naar de rand van Berlijn. Daar ligt een prachtig meertje waar je heerlijk kunt zwemmen, vissen of kunt varen met een zelfgebouwd bootje. Aan de rand van dit meertje is een huis gebouwd. Het is een mooi huis. Wanneer je het vandaag zou bezoeken, zou je zeggen dat het een oud huis is. Het is vaak opgeknapt. Het huis lijkt veel te hebben meegemaakt, en dat is ook zo. Dat gebeurt nu eenmaal als je al lang bestaat. In dit boek staat geschreven wat het huis allemaal heeft moeten meemaken, of het nu wilde of niet.


Dit prachtige prentenboek van Thomas Harding komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2017 schreef Thomas Harding namelijk hetzelfde doek, maar dan met veel meer tekst en veel minder plaatjes. Dat boek telt wel 448 pagina's, een dikke pil dus! Om het boek ook leesbaar te maken voor kinderen, bracht hij het boek samen met Britta Teckentrup en uitgeverij Veltman nog eens uit in de vorm van een prentenboek!


In dit prentenboek maak je kennis met de verschillende mensen die in de loop der jaren in het huis komen wonen. Soms zijn het alleen volwassenen, soms hele gezinnen. In 1927 werd het huis gebouwd door een dokter, maar het gezin was Joods en moest daarom in 1936 vluchten voor de nazi's. Dat is het moment dat het huis andere bewoners krijgt.


Het huis aan het meer is een prachtig prentenboek voor bovenbouwers, waarmee je op een unieke manier kennismaakt met de tijdlijn van de Tweede Wereldoorlog. Zonder al te veel in te gaan op de details, geeft het boek mee hoe het er in die tijd aan toe ging. Aan het eind van het prentenboek wordt nog wat uitleg gegeven over de verschillende bewoners van het huis. Een prentenboek dat heel interessant is als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, of als je er als ouder of leerkracht een gesprek over wilt hebben!

 

Dit boek is voor...

...lezers die graag lezen over de Tweede Wereldoorlog

...lezers die graag eens een prentenboek voor de bovenbouw lezen

...lezers die van waargebeurde verhalen houden

 

Samenvatting / flaptekst

Aan de rand van Berlijn, aan de oever van een meer, staat een huis. In honderd jaar tijd was dit een thuis voor een liefdevol joods gezin, een bekende nazicomponist, oorlogsvluchtelingen en een Stasi-informant. In die periode vond er een wereldoorlog plaats en werd de Berlijnse Muur op een steenworp afstand van de achterdeur gebouwd.


コメント


bottom of page