top of page

Boekbespreking Het Raadsel van de Zee | Niet voor lezers met zeebenen!

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Door Sander van Genderen - De zee is één groot raadsel. Dat heeft er vooral mee te maken dat de mens nog lang niet weet wat er allemaal in de zee te vinden is. In 's werelds grootste oceanen hebben we de bodem nog niet goed kunnen onderzoeken, omdat het zo ontzettend diep is. En diep duiken is niet zonder risico's. Schrijfster Jonne Kramer weet maar al te goed dat de zee veel raadsels kent en heeft dit dan ook als onderwerp gekozen voor haar boek 'Het Raadsel van de Zee', waarin Ravian vele avonturen beleeft op de grote zeeën.


Ravian is een jongen die niet van zeeën houdt. En dat is best gek, want zijn vader is een echte zeeman. Sterker nog, hij is bijna het hele jaar van huis om de zeeën te bezeilen. Alleen op Ravians verjaardag komt hij altijd terug om de verjaardag van zijn zoon te vieren. De rest van het jaar werkt Ravian in een kroeg, waar hij moet zorgen dat alles op tijd is afgewassen. Samen met zijn grootste vriend Marvin (die een ontzettend slimme zeemeeuw is) kijkt hij elk jaar reikhalzend uit naar de dag dat zijn vader weer thuis komt.


Maar dan breekt de dag aan die je nooit zou willen beleven als je in Ravians schoenen zou staan. Hij is jarig, maar zijn vader is nergens te bekennen. Hij wacht een dag, maar dan nog is zijn vader in geen velden of wegen te bekennen. Wat zou er aan de hand zijn? Ravian kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat op avontuur: op zoek naar zijn vader.


Al snel blijkt dat zijn reis niet zonder de nodige gevaren is. Het zit allemaal niet mee. Zijn

vader zou op het vervloekte schip van zeerover Banks zijn, maar durft Ravian daar eigenhandig op te gaan? En raakt hij dan niet vervloekt? De zee blijkt zinnen te kunnen fluisteren. Zinnen die je niet zo 1,2,3 zult begrijpen. Weten Ravian en Marvin er uiteindelijk achter te komen wat de zee hen al die tijd probeert te vertellen?


Het Raadsel van de Zee is een boek dat langzaamaan vordert. Het boek houdt dus geen hoog tempo aan en pakt soms zijn momenten om situaties en omgevingen op z'n gemak te vertellen. Het is een schrijfstijl die Jonne Kramer wel vaker lijkt te gebruiken. Een boek om als bovenbouwer in te verdwalen op je eigen gemak.

 

Dit boek is voor...

...lezers met zeebenen

...lezers die graag mysteries oplossen

...lezers die ook wel een zeemeeuw als vriend willen

 

Samenvatting / flaptekst

Ravian woont in het vissersdorp Rotterharing. Zijn vader, Lasse, is schipper en vaak op zee, maar hij komt altijd naar huis als Ravian jarig is. Ravian weet dat er iets helemaal mis is als zijn vader niet aanmeert op zijn twaalfde verjaardag. . Samen met zijn beste vriend, zeemeeuw Marvin, begint Ravian aan een zenuwslopende zoektocht op zee om zijn vader te vinden. Zal hij hem ooit weer zien?


Comentarios


bottom of page