top of page

Boekbespreking Ik ben Vincent en ik ben niet bang | Het bewijs tegen pesten

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2021


Kaft Ik ben Vincent en ik ben niet bang

Door Sander van Genderen - Pesten is helaas iets van alle tijden en soms lijkt het alleen maar erger te worden. Door social media en WhatsApp ben je altijd bereikbaar om belachelijk gemaakt te worden, of om iemand zelf belachelijk te maken. Scholen besteden veel aandacht om het pesten op te lossen. Iedereen probeert dat op zijn eigen manier. Een mooie manier om kennis te maken met de slachtofferrol bij pesten, is het boek Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens.


Vincent zit op de basisschool en heeft het verschrikkelijk moeilijk. Elke dag is weer een worsteling omdat hij gepest wordt, flink gepest. Elk eind van de schooldag rent hij voor zijn leven, want meer dan regelmatig wordt hij opgewacht en flink toegetakeld. Zijn tas wordt afgepakt en zijn broodtrommel in de prullenbak gegooid. Dit kan zo niet langer, zo vindt ook zijn eigen oppas. Zij is de enige die van het gepest afweet.


Vincent traint voor zichzelf om wat sterker te worden. Daarnaast bereidt hij zich voor op het schoolkamp, waar hij verschrikkelijk tegenop ziet. Hij leert een survivalgids uit zijn hoofd en maakt zijn eigen overlevingsblikje met de broodnodige middelen om te overleven. Het lijkt een kansloze missie te worden, maar dan komt er een nieuwe leerling bij hem in de klas, en die lijkt Vincent wel te kunnen waarderen!


Ik ben Vincent en ik ben niet bang is een schokkend verhaal wat tot in detail beschrijft hoe verschrikkelijk het is om gepest te worden. Het is een duidelijk statement dat pesten gewoon niet zou mogen gebeuren. Het is een oproep aan alle kinderen om schouder aan schouder pesten een halt toe te roepen. Het is een prachtig boek om zelf te lezen en om als leerkracht voor te lezen in je bovenbouwgroep, bijvoorbeeld in de week tegen het pesten of tijdens de gouden weken. Ik ben Vincent en ik ben niet bang is een boek dat in elke schoolbibliotheek een prominent plekje moet krijgen.

 

Dit boek is voor...

...lezers die goed tegen verdrietige boeken kunnen

...lezers die houden van de natuur

...lezers die misschien ook wel eens gepest worden

 

Samenvatting / flaptekst

Voor Vincent is school net als survivallen: je weet nooit precies wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent het SAS Survival Handboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden. Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas, De Jas, en dat verandert alles…


Comments


bottom of page