top of page

Boekbespreking Kijk uit wat je wenst! | Een ode aan de fantasie

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Door Yannick van Dijk - De fantasie van kinderen is prachtig en voor mij één van de redenen om meester te zijn op een basisschool. Pas vertelde een leerkracht uit groep drie dat er een kabouter in zijn lokaal woonde. De kinderen verzonnen de grootste verhalen rond die kabouter. Zo was er een kind dat echt iets had zien bewegen toen hij 's avonds langsliep en was er een meisje die op zoek was gegaan in het lokaal naar de kabouter en ook zij had allemaal hagelslag onder de kast gezien. En ja, dat eten kabouters nou eenmaal.


Schrijvers spelen vaak in op deze fantasie, want zonder deze fantasie zouden vele goede boeken nooit geschreven worden. Kijk uit wat je wenst is een boek dat inspeelt op deze fantasie. Jeroen van Berckum schrijft het verhaal vanuit Linde. Zij is in de winkel geweest van meneer Musi Magos. Daar koopt ze nieuwe gitaarsnaren en wanneer haar vader gaat spelen, gebeurt er iets geks. Alle rare dingen die vader ooit heeft verzonnen Lindes fantasie te prikkelen, komen tot leven!


Zo had haar vader onder andere verzonnen dat heuvels slapende reuzen waren, dat er in de vijver van de buren een vleesetende octopus zit en dat wanneer je teveel woorden op een dag zegt, je mond dichtgroeit. Al deze dingen gaan nu tegen Linde en haar vader spelen. De vraag is, komen ze ooit nog terug in de normale wereld en is Musi Magos wel zo goedaardig, als dat hij deed voorkomen?


Kijk uit wat je wenst is een ode aan de fantasie. Jeroen van Berckum schrijft in zijn voorwoord: "Natuurlijk heb je van die mensen (volwassenen heten ze volgens mij), die zeggen dat het lezen van sprookjes en fantasieverhalen pure tijdverspilling is." Die mensen zijn er inderdaad, maar daar moeten we niet naar luisteren! Zonder fantasie hadden we nooit een Grote Vriendelijke Reus gehad, of een wandelende muis die allerlei avonturen beleeft (Geronimo Stiltons beste reeks heet niet voor niets Fantasia).


Houd je van een fantasieverhaal dat iedere keer net uit de hand dreigt te lopen? Ben je gek op grappige maar ook een beetje aparte humor? Dan is dit jouw boek. De tekeningen mogen niet ontbreken in dit stuk. Die zijn fantastisch! Hoe minder je wenst, hoe minder fantasie je gebruikt. Mijn advies is dus: kijk alsjeblieft een keer niet uit wat je wenst en er gaat een wereld voor je open!


 

Dit boek is voor...

...lezers die houden van een verhaal met een grote fantasie

...kinderen die graag zouden zien dat alles wat hun ouders zeggen een keer uitkomt

...lezers die houden van ongelofelijke dingen

 

Samenvatting/Flaptekst

De vader van Linde heeft haar vroeger van alles wijsgemaakt. Zo vertelde hij dat er een draak in de waterput bij hun boerderij woonde, of dat er onder iedere berg een reus ligt te slapen. Een magisch setje gitaarsnaren dat Linde voor Vaderdag bij de zonderlinge meneer Musi Mago koopt, zet opeens alles op zijn kop. Alle fabels die haar vader ooit verteld heeft worden werkelijkheid! Ze beleven samen een spannend, doldwaas avontuur met allerlei onverwachte gebeurtenissen.


Kommentare


bottom of page