top of page

Boekbespreking Leeuw met Strepen | Een bende in Amsterdam

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Leeuw met strepen, lucinda vos, marlène rebel, derebelsevos, billy bones, titel, pest, pestmasker, Amsterdam

In de 17e eeuw waren er een aantal pestuitbraken in Amsterdam. Bij de laatste pestepidemie stierf zo'n 10% van de bevolking. Voor de schilder Rembrandt had dit grote gevolgen. Zijn maîtresse en zijn zoon stierven hieraan. Maar hoe zou het nou zijn om te leven in een wereld met een verschrikkelijke ziekte? Nu zitten we midden in een coronatijdperk, maar hebben we thuis alle technologie om verder te leven. Maar stel nou dat je moeder overlijdt, je zusje aan een huidziekte lijdt en zich verstopt heeft in het huis en jij naar een weeshuis moet. Dan moet je ineens je zusje redden.


De vraag is natuurlijk hoe dat te doen als het weeshuis er een streng beleid op na houdt. Dan moet je iemand inzetten die al langer opgesloten zit in het weeshuis. Jacob is dit overkomen en komt er in het weeshuis achter dat zijn zusje Catrijn is gevonden en inderdaad naar het pesthuis (een huis waar pestlijers (mensen met de pest) zitten) wordt gebracht. De vraag is dan natuurlijk: Hoe kan Jacob zijn zusje redden?

Leeuw met strepen, lucinda vos, marlène rebel, derebelsevos, billy bones, binnenkant, pest, pestmasker, Amsterdam

Dan komt er nog bij dat Jacob nog helemaal geen wees is. Zijn vader zit op zee en weet niet dat moeder ziek is geworden en is bezweken aan de ziekte. Jacob gelooft er heilig in dat zijn vader terugkomt, maar de rest van Amsterdam gelooft er niets van. Het is vechten tegen de bierkaai, totdat hij in contact komt met een aantal slimme jongens die er zo hun eigen manier van leven op na houden.


Leeuw met Strepen is een verhaal over een beladen onderwerp waar relatief weinig boeken over zijn geschreven. Marlène Rebel en Lucinda Vos weten hier slim op in te spelen en vertellen een zeer interessant verhaal. Het leest heerlijk weg en je wil na iedere bladzijde weten wat er verder gebeurt. Leeuw met Strepen zal in de kinderboekenwereld haar strepen echt wel verdienen.

 

Dit boek is voor...

...lezers die gek zijn op een historisch verhaal

...lezers die houden van een avontuur

...lezers die gek zijn op ontsnappen

 

Samenvatting/ Omslag