Boekbespreking Mag ik naast je zitten | Cultuurschok!!
top of page

Boekbespreking Mag ik naast je zitten | Cultuurschok!!

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Boek Mag ik naast je zitten?

Door Yannick van Dijk - Stel je voor: je verhuist vandaag nog naar India en je moet daar voortaan naar school. Op de school moet je Engels praten en dat heb je prima onder controle, maar niemand begrijpt dat. School is makkelijk, maar de leerkrachten snappen niet hoe je bij een antwoord komt, omdat ze iets heel anders gewend zijn en degene die je vriend lijkt te zijn, blijkt je grootste vijand. Dit alles overkomt Ravi.


Ravi's vader gaat namelijk werken in Amerika en Ravi moet met zijn moeder mee. In Amerika blijkt het allemaal erg moeilijk en moeizaam te zijn, zeker op school. Daar komt hij in de klas bij een kleine, ronde leerkracht die tot overmaat van ramp ook nog eens zijn naam verkeerd uitspreekt. Hij probeert indruk op haar te maken, maar dit lukt totaal niet.


Ook komt Ravi in de klas van Joe. Joe's vrienden zijn verhuisd, waardoor hij er alleen voor komt te staan. Echter komt er iemand in de klas voor hem zitten. Misschien dat dat wel eens een nieuwe vriend zou kunnen worden! Ravi blijkt enorm gemeen te doen tegen Joe en dat begrijpt Joe niet helemaal, dus staat hij helemaal alleen, terwijl Dillon hem nog steeds pest en zijn moeder het als kantinejuffrouw ook niet gemakkelijker maakt.


Het toffe van Mag ik naast je zitten? is dat het enerzijds geschreven is vanuit Ravi en anderzijds vanuit Joe. Hierdoor zie je dat de twee jongens elkaar maf vinden en snap je ook het gemene gedrag van Ravi tegen Joe. Ravi zit in een bubbel en is gefixeerd op een andere jongen als vriend met een Indisch uiterlijk: Dillon. Maar de schijn werkt hem alleen maar tegen.


Mag ik naast je zitten? is een lesje in het niet uitgaan van vooroordelen. Soms lijken dingen zo mooi, maar zijn ze in het echt spuuglelijk. Of andersom, soms lijkt iets niets waard te zijn, maar is het je heel veel waard. Deze twee dingen worden ontzettend duidelijk in dit boek. Een prachtig boek als leerkracht om in te zetten in de eerste zes weken van het jaar of wanneer er gepest wordt in de klas.


Hou je van boeken die verteld zijn vanuit meerdere kanten en ben je gek op gevoelige verhalen? Ben je nieuwsgierig naar de Indiase cultuur of ben je benieuwd naar het spectaculaire einde van dit boek? Dan is dit boek echt iets voor jou. Onthoud, soms is iets of iemand niet zo gek als dat je op voorhand denkt.


 

Dit boek is voor...

...lezers die houden van een verhaal in het hier en nu

...lezers die het interessant vinden om te lezen over een cultuurshock

...lezers die willen weten hoe ze onder pesten uit moeten komen.

 

Samenvatting/Flaptekst

Ravi is nogal vol van zichzelf. Op zijn school in India was hij immers de beste leerling, het lievelingetje van de leraren en een voorbeeld voor zijn klasgenoten. Maar al de eerste dag op zijn nieuwe school in Amerika komt hij erachter dat hij zijn ideeën over zichzelf moet herzien… Joe woont al zijn hele leven in hetzelfde stadje, maar ook zijn schooljaar begint anders dan normaal: zijn vrienden zijn verhuisd en hij moet het alleen zien te redden, terwijl hij sociaal niet de handigste is. Dat zijn moeder in de schoolkantine werkt, helpt ook niet mee. Ravi en Joe lijken in niks op elkaar – denken ze. Maar ze hebben al snel een gezamenlijke vijand, én een missie: om hun leven weer op de rails te krijgen. Het humoristische relaas van een onwaarschijnlijke vriendschap.


bottom of page