Boekbespreking Migratie | We gaan van hot naar her

Bijgewerkt op: mrt 9


Boek Migratie van Mike Unwin en Jenni Desmond

We zien het elke dag om ons heen. Niet iedereen in Nederland is ook daadwerkelijk in Nederland geboren. Sommige mensen komen uit andere werelddelen als Azië, Afrika of Amerika. Sommige zijn oorspronkelijk wel in Nederland geboren. Het laat zien dat mensen migreren. We laten soms onze vertrouwde omgeving achter om een nieuw bestaan op te bouwen op een andere plek. Soms dus aan de andere kant van de wereld. Maar wie denkt dat alleen mensen dit doen, die heeft het goed fout! Dieren zijn namelijk ook harstikke goed in migreren!


Nu is het wel zo dat dieren dit vaak uit noodzaak doet. Dit is voor mensen niet altijd zo. De soorten dieren die migreren lopen erg uiteen. Het meest bekende voorbeeld zijn misschien wel de trekvogels. De dieren vertrekken in de winter richting andere gebieden om daar voedsel te vinden. Een lange vliegtocht staat dan voor de boeg voor onder andere de boerenzwaluw en de nachtegaal. Zij vliegen naar Afrika om daar bijvoorbeeld insecten te eten.


Maar onder water gebeurt ook het nodige! Wat dacht je namelijk van de bultrugwalvissen die afwisselend in de Stille Oceaan en de Zuidelijke Oceaan leven! In de Zuidelijke Oceaan gaat de bultrugwalvis op zoek naar krill, waarna het na ongeveer zes maanden weer noordelijk zwemt om daar in de warme Stille Oceaan te overleven. Deze route