top of page

Boekbespreking Migratie | We gaan van hot naar her

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Boek Migratie van Mike Unwin en Jenni Desmond

We zien het elke dag om ons heen. Niet iedereen in Nederland is ook daadwerkelijk in Nederland geboren. Sommige mensen komen uit andere werelddelen als Azië, Afrika of Amerika. Sommige zijn oorspronkelijk wel in Nederland geboren. Het laat zien dat mensen migreren. We laten soms onze vertrouwde omgeving achter om een nieuw bestaan op te bouwen op een andere plek. Soms dus aan de andere kant van de wereld. Maar wie denkt dat alleen mensen dit doen, die heeft het goed fout! Dieren zijn namelijk ook harstikke goed in migreren!


Nu is het wel zo dat dieren dit vaak uit noodzaak doet. Dit is voor mensen niet altijd zo. De soorten dieren die migreren lopen erg uiteen. Het meest bekende voorbeeld zijn misschien wel de trekvogels. De dieren vertrekken in de winter richting andere gebieden om daar voedsel te vinden. Een lange vliegtocht staat dan voor de boeg voor onder andere de boerenzwaluw en de nachtegaal. Zij vliegen naar Afrika om daar bijvoorbeeld insecten te eten.


Maar onder water gebeurt ook het nodige! Wat dacht je namelijk van de bultrugwalvissen die afwisselend in de Stille Oceaan en de Zuidelijke Oceaan leven! In de Zuidelijke Oceaan gaat de bultrugwalvis op zoek naar krill, waarna het na ongeveer zes maanden weer noordelijk zwemt om daar in de warme Stille Oceaan te overleven. Deze route zorgt ervoor dat een bultrugwalvis in een jaar meer dan 25.000 kilometer zwemt. Dat is zonder twijfel de langste zwemtocht van welk dier dan ook op aarde!


Zo hebben we al twee soorten dieren genoemd die flink reizen en dus migreren. Maar daarmee houdt het verhaal niet op! Ook een Afrikaanse olifant trekt door de woestijn, een keizerspinguïn trotseert de ijzige kou van Antarctica en de Indische ganzen moeten over het Himalayagebergte vliegen om hun bestemming te bereiken. En dan klagen wij als we een paar uurtjes warmpjes in de auto moeten zitten!


Migratie van Mike Unwin en Jenni Desmond is een wat taliger informatieboek. Het bevat echter wel hele kleurrijke bladzijdes. Voor een bovenbouwer is dit een interessant informatieboek om eens lekker in te verdwalen. Niet letterlijk natuurlijk, want dan staat je mogelijk ook een bizar lange reis te wachten!

 

Dit boek is voor...


...lezers die fan zijn van het dierenrijk

...lezers die zelf ook van reizen houden

...fans van informatieboeken!

 

Samenvatting / flaptekst

Stel je voor dat je boven een zee vliegt die door een storm wordt opgezwiept. Je bent op een gevaarlijke tocht, duizenden kilometers van land verwijderd. De regen striemt het kolkende water. Je hebt tien jaar lang geen poot op vaste grond gezet. Je bent een reuzenalbatros, eeuwig rondtrekkend, op zoek naar voedsel.


Dit is maar één van de ongelooflijke migratieverhalen uit dit boek. Dieren in alle soorten en maten maken legendarische reizen over onze planeet, door woeste weersomstandigheden, hongerige roofdieren vermijdend, om maar te overleven. Stel je de trektochten eens voor van de keizerspinguïns, van de witte haai, van grote kuddes olifanten en van miljoenen rode krabben... Geschreven door Mike Unwin, Brits reisboekenschrijver van het jaar, met tekeningen van Jenni Desmond, winnares van de Vlag & Wimpel en Best Geïllustreerde Kinderboekenprijs van de New York Times.


Comments


bottom of page