top of page

Boekbespreking Piratenzoon | Toen er nog wolven in Zeeland waren

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Kaft Piratenzoon

Door Yannick van Dijk - Je hebt wel eens zo'n boek dat je bij de kaft denkt: "hmm, is dit wat voor mij?" Er staan drie wolven op de voorkant aan het water en het prikkelt je niet echt. Iemand anders komt dan bij je en zegt dan tegen je: "Dat is echt een fantastisch boek! Echt iets voor jou." Van binnen groeit de twijfel en in je twijfel neem je het mee naar huis. Daar lig je dan, 's avonds in bed. Je mobiel plug je in, want de rest van de wereld wacht wel. Je denkt: "Nou, één hoofdstukje en dan kan ik tegen de ander zeggen dat het de grootste onzin is die je in tijden hebt gehoord." Je begint te lezen en je wordt zó meegezogen, dat het bijna weer licht is als je het boek uiteindelijk weglegt. Dat is de samenvatting van Piratenzoon. En aan de koffietafel 's ochtends zit je dan met wallen zo groot als een pitabroodje met het schaamrood op je kaken te vertellen dat dit het meest enerverende boek is dat je in tijden hebt gelezen.


Piratenzoon speelt zich voor het grootste gedeelte af op drie plaatsen. In een harem in Salee (Marokko), in het Zeeuwse dorpje Sluis en op zee. Zain is een Marokkaanse jongen uit Salee en zijn vader is een zeerover. Hij heeft zijn vader al in tijden niet gezien en hij woont bij zijn (oorspronkelijk Nederlandse) moeder en nog een aantal andere vrouwen in een huis. Hij komt op een schip terecht dat gekaapt wordt door de Spanjaarden en Zain wordt op een dag als slaaf gebruikt op een schip door de Spanjaarden in Nederland.

Schutblad Piratenzoon

In Nederland wonen Kat en Splinter. Zij zoeken ook naar eten in het verdronken land rond Sluis. Echter liggen er vele gevaren op de loer zoals soldaten en (jawel) wolven. Op een dag ziet Kat Zain op de grond liggen. Wat doet ze? Neemt ze alleen zijn waardevolle spullen mee, of redt ze zijn leven? En hoe komt Zain in hemelsnaam daar?


Piratenzoon is geen vrolijk, luchtig verhaaltje, maar is zware kost. Rob Ruggenberg neemt je door zijn beeldende taalgebruik mee in een wereld waarvan je niet zou kunnen voorstellen dat dat zo in elkaar zat. Een wereld waarin slaven worden uitgehongerd en misbruikt. Een wereld waarin de oorlog rampzalig verloopt. Een wereld waarbij geloof en achtergrond ontzettend moeilijk te matchen zijn met de liefde. Een wereld zoals de onze, maar dan ongeveer 400 jaar geleden.


Houd jij dus van geschiedenisboeken, waarin er fantastisch beeldend geschreven is? Hou jij van boeken die meteen in je hoofd beginnen te spelen, zodat je het bijna voor je kan zien of ruiken en proeven? Dan is dit boek echt een boek voor jou. Verwonder je, laat je shockeren en vooral, lees het!

Illustratie Piratenzoon
 

Dit boek is voor...

...lezers die een wat dikker boek niet schuwen

...lezers die houden van een avontuur in verschillende werelden

...lezers die houden van de geschiedenis van Nederland in de 17e eeuw

 

Samenvatting/Flaptekst

Piratenzoon is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde.

Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?


Comments


bottom of page