top of page

Boekbespreking Troep | Een avontuur voor de ervaren lezer

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Boek Troep, de kaft

Door Sander van Genderen - Je eigen boek de naam 'Troep' geven, je lijkt er wel wat mee op de hals te halen! Wanneer je het boek na het lezen troep zou noemen, dan kun je er eigenlijk niet naast zitten. Het is immers de naam van het boek. Of het nu eerlijk is om het boek ook 'troep' te noemen alsof het waardeloos is, daar ben ik het niet mee eens. Waarom? Dat ga ik je eens haarfijn uitleggen.


Troep vertelt het verhaal van een groep van twaalf kinderen. Pola, Vladimir, Wanja, Wolke, Nillem, Knut, Aznar, Mo, Wally, Trijn, Hidde, Flip en Tuitje. Allemaal leven ze op het schip 'De Blauwtje', wat ze samen hebben omgetoverd tot een woonboot. Ze hebben allemaal een moeder die voor ze zorgt, genaamd Taatje. Taatje is niet echt de moeder van iedereen, maar heeft alle kinderen wel even lief. De Blauwtje kun je een beetje zien als een opvanghuis voor kinderen die het thuis niet zo fijn hebben, alhoewel niet iedereen het eens is met dit opvanghuis.


Op de school werken namelijk de directeur en mevrouw Wijfjes. Zij zien dat de kinderen soms hun lunch of gymkleding vergeten, steevast te laat komen en ouders hebben die niet op school komen wanneer er oudergesprekken zijn. Zij willen dan ook een huisbezoek, en dat is iets wat de Troep koste wat kost wil voorkomen! Moeder Taatje is namelijk zelden op De Blauwtje, omdat ze de wereld over vaart om haar grote liefde te vinden. Ze belt wel elke zaterdag om 17:00 netjes naar de boot, om te horen of alles nog goed gaat.


Wat volgt is een avontuur waarin de Troep druk bezig is om mevrouw Wijfjes te ontwijken. Ze weten namelijk dat mevrouw Wijfjes nooit positief zou zijn bij een huisbezoek. Hiermee wordt de jeugdzorg in Nederland stiekem een beetje voor gek gezet. Daarnaast wordt hun woonplek (de Blauwtje die aan het Vieze Landje ligt, een vergeten stukje land) bedreigd. De Troep zal een oplossing moeten vinden voor beide problemen.


Troep is een boek dat je gaandeweg kennis laat maken met alle personages. Je beleeft het hele boek door de ogen van Pola, die het verhaal vertelt alsof het zich al heeft afgespeeld. Een terugblik eigenlijk. Schrijfster Ilse Bos beschrijft alle plekken en gedachtes van de personages heel gedetailleerd, waardoor je een goede voorstelling in je hoofd kunt maken van het verhaal. Dit gaat in het midden van het verhaal even wat lastiger. Er komen veel dingen voorbij die al dan niet gebeuren (hallucineren noemen ze dat!) waardoor het soms niet makkelijk is om te weten wat nu wel en niet echt gebeurt. Daarnaast bevat Troep ook best wel wat ingewikkelde woorden als periscoop, sectorhoofden en psychologie. Gelukkig is het einde van het boek weer wat makkelijker te lezen, waardoor het voor jou duidelijk is hoe het verhaal is geëindigd.


Dus, is Troep het lezen waard? Het is een goed geschreven boek met prachtige tekeningen (illustraties) van Linde Faas. Het boek is zeker het lezen waard wanneer je een sterke lezer bent. Het boek bevat namelijk wel veel moeilijke woorden en is daarnaast niet altijd even duidelijk. Wanneer je een sterke lezer bent in de bovenbouw, is Troep een prachtige uitdaging voor je. Ook voor volwassenen en middelbare scholieren is Troep een leuk boek om te lezen.

 

Dit boek is voor...


...lezers die wel van een uitdagend verhaal houden

...lezers die zelf ook zelfstandig zijn ...lezers die van verhalen over basisschoolkinderen houden

 

Samenvatting / flaptekst

Ze zijn met z'n dertienen: Pola, die alles vertelt, Wanja, Vladimir, Wally, Aznar, Knut, Wolke, Mo, Hidde, Nillem, Trijn en de tweeling Flip en Tuitje. Een allegaartje van aangewaaide kinderen die samen een chaotisch maar prima bestaan leiden op een woonboot, terwijl hun moeder de wereld afstruint.


Maar dat prettige leventje wordt bedreigd door mevrouw Wijfjes van het Zorgbureau die niets liever wil dan kinderen een Gelukkig en Veilig bestaan bieden. Dat is het begin van een wervelwind van wonderlijke gebeurtenissen met terugkerende vaders, zoektochten naar een nieuwe ligplaats en ontmoetingen met 'Onbedoelden'.


Ilse Bos schept personages van wie je direct gaat houden en plaatst zich daarmee in de traditie van grootheden als Roald Dahl en Astrid Lindgren. Linde Faas weet al die karaktertjes hun eigen gezicht te geven.


コメント


bottom of page