top of page

Boekbespreking Twee Fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw | Big Brother is watching you

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2022


Twee Fonkelrode Sterren in de Blinkend Witte Sneeuw

Door Yannick van Dijk - Soms zie je een boek en dan denk je: "Dit is mijn boek! WOOHOO!!!" Het gevaar bij dit soort boeken is altijd dat het tegenvalt. Dat je verwachtingen te hoog zijn geweest en dat het verhaal ergens nergens op slaat of dat er dingen in worden gezegd die niet kloppen. Maar een enkele keer overtreft het zelfs je verwachtingen en dat is zo bij Twee Fonkelrode Sterren in de Blinkend Witte Sneeuw.


Het verhaal gaat over Nadja en Victor in 1942. Het verhaal speelt zich af in Leningrad (nu Sint-Petersburg). Het was oorlog en de Duitsers vallen Rusland binnen. Nadja's en Victors ouders werken in de Hermitage (een groot museum in Sint-Petersburg). Omdat hun vader en moeder bij de Hermitage werken komen Nadja en Victor aan een aantal schriften. In die schriften spreken ze af dat ze hun avonturen bespreken.


Afbeelding Twee Fonkelrode Sterren in de Blinkend Witte Sneeuw

Omdat de ouders van Nadja en Victor willen dat ze veilig zijn, worden Nadja en Victor op de trein gezet, verder Rusland in. De vader van de tweeling zegt tegen Victor dat hij er alles aan moet doen om bij Nadja te blijven, maar dit lukt helaas niet. Ze worden door het noodlot in een andere trein gezet en Victor baalt enorm. Maar verder in het verhaal komt er een complot aan bod. Want was het wel zo toevallig dat Nadja en Victor in een andere trein zaten?


Vanaf het splitsen van elkaars wegen lees je het verhaal van Nadja en Victor door elkaar. Nadja komt terecht in het Ladagomeer in een fort samen met een Russische eenheid. Victor komt heel ver terecht in de buurt van de stad Kazan. Daar krijgt hij te horen dat de trein van Nadja is gebombardeerd en alle inzittenden zijn overleden. Hij ontsnapt en gaat op zoek naar Nadja. Wat hij onderweg tegenkomt is weerzinwekkend, angstaanjagend en ontzettend interessant.


Het boek is echt geschreven vanuit Nadja en Victor en is gecontroleerd door de Russische geheime dienst. Er staan in de kantlijn continu stukjes met de mening van de controleur. Ook het feit dat het gedeelte dat Nadja schrijft in het blauw en wat Victor schrijft in het rood is geschreven (want dat is de echte kleur van een communist). De plaatjes, kaartjes en foto's in het boek zijn fenomenaal. Je krijgt echt het gevoel alsof je aan het lezen bent in iets heel speciaals.Bladzijde Afbeelding Twee Fonkelrode Sterren in de Blinkend Witte Sneeuw

Het is wel een Young Adult-boek. De thema's als honger, het leven in een goelag, dood en geweld zijn wel van een dusdanig niveau dat we het nog niet aanraden voor kinderen in groep 7 of lager. Sommige kinderen zijn hier wel aan gewend, maar wees voorzichtig hiermee.


Dus, hou je van een echt avontuur dat zich afspeelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, dan is dit jouw boek. Lees het en laat je meenemen naar Rusland, waar het communisme heerst en waar de Duitse duivel over de grens aan het trekken is. Dit prachtige verhaal met een interessante wending aan het einde is een echte aanrader!


 

Dit boek is voor...

...lezers die meer willen weten over Rusland in de Tweede Wereldoorlog

...lezers die een fantastisch avontuur willen lezen

...lezers die een goede maag hebben

 

Samenvatting/Flaptekst

Leningrad, 1941. Ik heet Viktor Nikolajevitsj Danilov. Ik ben op 17 november 1928 geboren in Leningrad. Mijn ouders werken bij de Hermitage. Of beter gezegd, daar werkten ze totdat de oorlog uitbrak. Ik heb een tweelingzus die Nadja heet. Nadja en ik moesten weg uit Leningrad, maar we belandden per ongeluk in twee verschillende treinen. De mijne ging helemaal naar Tatarstan en van haar trein weet ik alleen dat hij in Mga is gestrand. Ik zit in een vrachtwagen die op de weg is geparkeerd. Buiten woedt een storm en het is ijskoud, zeker dertig graden onder nul. Het is een wonder dat ik nog leef. Het beleg van Leningrad duurde bijna drie jaar. Deze dramatische geschiedenis vervlecht zich met het verhaal van Nadja en Viktor, die vastberaden zijn elkaar terug te vinden en hun stad te redden.


Comments


bottom of page