Door Yannick van Dijk - Duiven zijn op dit moment een grote plaag voor grote steden. Je ziet het vaak bij de lokale friet- of patatkraam, de vele duiven die aan het azen zijn op jouw zuurverdiende patatje. Stiekem de doorn in het oog van vele mensen. Maar duiven hebben een heldenrol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Ik zal je meenemen naar het verhaal van Fietje en Charlie: een meisje en haar duif.
Fietje woont met haar vader en moeder en acht broers en zussen in Brabant. Daarom wordt er ook op z'n Brabants gepraat met ons pap en ons mam. Ze hebben een simpel leven, in de tuin worden er groenten verbouwd en vader werkt in de plaatselijke tabaksfabriek. Er is ook iets unieks aan de Fiedeltjes (de bijnaam die de familie in het dorp krijgt): ze houden duiven. En met die duiven heeft vader vroeger wedstrijden gevlogen.
De duif waar vader het meeste trots op is, is toch wel Jules: het mannetje van de duiventeelt. Door het nieuwe werk van vader, kan vader geen wedstrijden meer vliegen en nemen Marius (de oudste zoon) en Fietje het werken met de duiven over. Fietje merkt dat ze kan praten met de duiven en vooral als Jules een zoontje krijgt (Charlie), die voor Fietje is, merkt ze een opmerkelijke band. Zeker als de Duitsers het land bezetten en de Duitsers de duiven maar wat graag willen hebben.
Het verhaal beschrijft de risico's die Fietje durft te nemen om haar familie te redden en wordt ook geschreven vanuit het oogpunt van de duiven zelf. In het begin ga je mee in de gedachte van Jules, daar waar je later alles ziet gebeuren vanuit het oogpunt van Charlie. De andere hoofdstukken zijn beschreven door Fietje.
Het opmerkelijke verhaal neemt je mee naar de bezetting en bevrijding van Brabant. Je maakt alle stappen mee die er in de jaren 40-45 zijn gebeurd aan de hand van deze eenvoudige Brabantse familie. Het is luchtig geschreven, maar vertelt je wel alle gebeurtenissen. Van de jonge mannen die in Duitsland moesten werken tot aan de vluchtende Belgen en Fransen die met de Duitsers hebben samengewerkt.
Martine Letterie vertelt je een heel bijzonder verhaal en dat verhaal wordt ondersteund door de prachtige tekeningen van Rick de Haas. Het verhaal is liefelijk en tegelijkertijd spannend. Je voelt de liefde door het boek heen en tegelijkertijd de mensen die het slechtste voorhebben met de bewoners van het dorp. Dus wanneer je
geïnteresseerd bent in een bijzonder verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, zou ik dit boek zeker aanraden!
Dit boek is voor...
...lezers die spannende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog willen lezen
...lezers die uit Brabant komen
...lezers die ook wel een duivenwedstrijd willen houden
Samenvatting/Flaptekst
Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. ‘Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd?
Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s... en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.
Comments