top of page

Bureau Speurneus en de boekenmaffia (8+) | Lev de Bruin is terug!


Wie de afgelopen jaren niet onder een steen heeft gelegen, is ongetwijfeld bekend met het werk van Jozua Douglas. De Groningse schrijver met Schotse roots werd vooral bekend door zijn serie Costa Banana, waarin dictator Pablo Fernando en zijn zoon en dochter Fico en Rosa de show stelen. Na zes delen kwam er (voorlopig) een eind aan de serie, waarna iedereen in afwachting was van het volgende avontuur, en dat komt er nu. Hoofdrolspeler Lev de Bruin van De Verschrikkelijke Badmeester is terug met een gloednieuw avontuur. Dit keer is de badmeester niet meer van de partij, maar gelooft Levs vader nog altijd in de ongekende talenten die zijn zoon rijk is. Dit keer is Lev in de ogen van zijn vader namelijk de beste detective ter wereld en dat mag iedereen weten!


Meneer de Bruin besluit al snel dat Lev er niet alleen voor hoeft te staan. Hij besluit namelijk zelf Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. op te richten, waar mensen terecht kunnen voor allerlei zaken die eens grondig moeten worden onderzocht. Er gebeurt genoeg in Dinkelberg. Er is namelijk een bibliothecaris, genaamd Bert Beschuit, op koelbloedige wijze vermoord. De politie tast in het duister, maar Meneer de Bruin is ervan overtuigd dat hij samen met zijn zoon wel de dader kan vinden!


Al snel gaan ze langs bij hoofdverdachte Sjaak Schreef, die eveneens in de bibliotheek werkt. Hij is zich echter van geen kwaad bewust. Eenmaal thuisgekomen krijgt Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. al snel de eerste opdracht, maar er lijkt een luchtje aan deze zaak te zitten. Het loopt helemaal in de soep en dat zorgt ervoor dat de kwaliteiten van Lev tot het uiterste worden gedreven. De moordzaak blijkt namelijk onderdeel te zijn van iets veel groters dat ontrafeld moet worden!


Jozua Douglas weet met Bureau Speurneus en de boekenmaffia weer de twee hoofdingrediënten humor en spanning te bundelen. Vergelijkingen met de Costa Banana-serie zijn snel gemaakt, waardoor fans van die serie zonder na te denken naar de boekhandel kunnen lopen om dit nieuwe avontuur te omarmen. Gelukkig legt Jozua Douglas op geheel eigen wijze vóór het verhaal al uit dat bibliothecarissen echt wel aardige mensen zijn, want anders ging deze beroepsgroep een zware toekomst tegemoet!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...fans van Costa Banana

...lezers die houden van humor en spanning tegelijk!

...lezers die die na De Verschrikkelijke Badmeester nog niet klaar zijn met de familie De Bruin

 

Samenvatting/Omslag

Het los te lezen vervolg op De verschrikkelijke badmeester!


‘Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S.?’ vroeg Lev.

‘Mooie naam, hè?’ zei meneer De Bruin. ‘Het betekent: Sublieme Puike En Uitmuntende Resultaten Na Echt Uitstekend Speurwerk. We zijn echt een perfect team, jongen.’

‘Maar pap, ik zei toch dat ik geen detective wil worden.’

Er is een misdaad gepleegd in de bibliotheek. De politie verdenkt bibliothecaris Sjaak Schreef, maar heeft niet genoeg bewijs om hem te arresteren.


Meneer De Bruin denkt dat Sjaak onschuldig is. Hij wil dat samen met zijn zoon bewijzen, maar Lev heeft daar helemaal geen zin in. Als meneer De Bruin plotseling zélf verdachte wordt móét Lev wel in actie komen, of hij nou wil of niet. Gelukkig staan zijn vrienden altijd klaar om hem te helpen.


Dit is het eerste deel in de serie Bureau Speurneus, over Lev de Bruin en zijn vader. Die ken je nog uit De verschrikkelijke badmeester. Voor dat boek ontving Jozua Douglas de Hotze de Roos-prijs. De humoristische illustraties in Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia zijn gemaakt door Geert Gratama.


‘Een superspannende detective!’ – Kees Kroket


Comments


bottom of page