top of page

Circus Maximus - De race van de Keizer | Brood en spelen


Circus Maximus: De race van De Keizer, Annelise Gray, Gottmer, cover

"Geef ze brood en spelen" is wat de Romeinse geschiedschrijver Juvenalis schreef om het beleid van de Romeinse keizers (de heersers na Julius Caesar) samen te vatten. De strekking was: geef de mensen te eten en iets leuks te doen en de mensen zijn tevreden. In ieder geval moeten ze iets te hebben om te zien en iets lekkers te eten hebben. Alle keizers deden dat dan ook gulzig. Natuurlijk is het Colosseum het meest bekende fenomeen van deze uitspraak. De plek waar gladiatoren wilde dieren en elkaar te lijf gingen. Maar voor keizer Vespasianus (die het Colosseum bouwde) waren er nog andere spelen: Het wagenrennen. In Circus Maximus - De race van de Keizer wordt weergegeven wat voor slangenkuil het wagenmennen was.


Het boek draait om een meisje genaamd Dido. Dido is een jong meisje en ze is helemaal wild van paarden. Haar vader is vroeger paardenmenner geweest en heeft altijd voor de Groenen geracet. Nu is hij de trainer van de Groenen. Dido's moeder is overleden toen ze nog jong was. Als de Groenen op zoek gaan naar nieuwe paarden in Spanje, wint Dido een nieuw paardje. Ze heeft hem goed bekeken en ze denkt dat als hij goed getraind wordt, het een heel goed paard zou kunnen zijn. Porcellus noemt ze hem en na aandringen wordt hij meegenomen naar Rome. Daar begint het verhaal van Dido.


Want Dido verzorgt alle paarden en als ze op de dag een bakje in de stal vindt van het winnende paard met daarin een rode bes, gaat ze meteen naar haar vader. Haar vader bestudeert de bes en gaat op hoge poten naar de baas Ruga. Die nacht hoort Dido heftig gepraat en ze gaat op hoge poten naar buiten, want ze wil zien wat er is. Daar ziet ze voor haar ogen dat de baas van de Romeinse politie (de pretorianen), haar vader doodsteekt. En omdat zij de bes heeft gevonden, wil hij haar ook vermoorden. Ze vlucht en met succes, maar met heel veel pijn in haar hart om Porcellus achter te laten. Ze stapt op een smokkelaarsboot naar Carthago, want daar kwam haar moeders familie vandaan. Zal ze de familie van haar moeder ooit ontmoeten? Zal zij haar paard Porcellus ooit nog terugzien? En belangrijker: krijgt ze haar wraak voor de moord op haar vader?


Dat paardenraces in het Romeinse Rijk vol listen en bedrog zaten, weten heel weinig mensen en kinderen. En ook dat hooligans eigenlijk ook al in het Romeinse Rijk bestonden. Ook dit werd goed beschreven in Circus Maximus. Het boek is snel en fijn geschreven. Het verhaal neemt een aantal hele toffe wendingen en de slangenkuil en de macht van de Romeinse keizer wordt ook goed beschreven.


Dus zoek je een spectaculair jeugdboek over het Romeinse Rijk, dan is dit je boek. Zeker met het plot, de samenzweringen en de accurate historische verwijzingen over de Romeinen. De macht die sommigen voelden, maar ook de bloeddorstigheid waarmee dat gepaard ging. Het pleasen van het volk komt ook goed terug. In dat opzicht is de tijd van Caligula als keizer ook interessant te noemen. Die keizer wordt vaak bestempeld als 'waanzinnig' en 'wreed.' Ook in dit boek kun je hem zo betitelen. Al met al is dit een boek met meerdere lagen. Je gaat meeleven met de moedige Dido en je wil dat zij slaagt. Uiteindelijk gaat alles om de bijzondere band tussen mens en paard.


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die helemaal gek zijn van paarden

... leerkrachten die hun kinderen meer willen leren over het Romeinse Rijk

... lezers die ook iemand willen wreken

 

Samenvatting/Omslag

‘Circus Maximus – De race van de keizer’ is een razend spannend kinderboek over de belangrijkste paardenrace in het Romeinse rijk: de race in het Circus Maximus. Een harde wereld vol sensatie en gevaar… De twaalfjarige Dido wil niets liever dan het vurige paard Porcellus trainen en uiteindelijk zélf met hem racen in Circus Maximus – maar dat soort ambities zijn verboden voor meisjes. Gelukkig kan ze wel haar vader helpen: hij is de trainer van het populairste wagenrenteam van Rome, de Groenen. Als haar vader plots om het leven wordt gebracht, moet Dido vluchten. Aan de kust van Noord-Afrika vindt ze hulp uit wel heel onverwachte hoek, en is ze veilig. Maar ze kan Porcellus en Circus Maximus niet uit haar hoofd zetten. Moet ze terugkeren naar Rome? Dat is niet zonder gevaar, want ze heeft een nieuwe vijand die tussen haar en haar dromen in staat: keizer Caligula… Dit debuut van de Britse Annelise Gray is niet alleen perfect voor paardenliefhebbers en fans van de populaire serie Gladiator, maar ook voor alle andere leesbeesten die graag wegduiken in spannende verhalen over geschiedenis en de Romeinen.

Comments


bottom of page