top of page

Coco kan het! | Soms is het gewoon een kwestie van doen

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Coco kan het, prentenboek van het jaar 2021

Op het moment dat ik deze bespreking schrijf, luister ik een muziekje. Niet het muziekje dat bij Coco kan het! is bedacht, maar een heel ander liedje. Toch is het liedje van Coco kan het! degene die in mijn hoofd rondspookt. Het prentenboek werd namelijk door de bibliotheken tot Prentenboek van het Jaar 2021 verkozen en dat moest natuurlijk uitbundig worden gevierd met een vingerpoppetje en een lied!


Coco kan het! gaat over het vogeltje Coco, die een groot probleem heeft: ze durft niet te vliegen. Ze zou heel graag haar vleugels uitslaan en van de wereld genieten, maar ze denkt vooral aan wat er zou gebeuren wanneer het niet lukt. Ze denkt aan de enge kat die onder aan de boom op haar zit te wachten en aan de lange val die zou maken wanneer ze niet blijft zweven. We kunnen dus wel stellen dat Coco last heeft van een fixed mindset.

Gelukkig weet moeder wel wat ze met Coco aan moet. Wanneer de tijd rijp is, geeft ze Coco eigenlijk gewoon een schop onder haar kont. Vliegen zal je! Coco schrikt zich natuurlijk een hoedje, maar warempel, ze kan vliegen! Nu is het vooral zaak dat ze niet te overmoedig raakt...


Coco kan het! is een kleurrijk prentenboek dat de boodschap meegeeft dat je in jezelf moet geloven. Wanneer je namelijk van tevoren al denkt dat je iets niet kan, zal het je ook niet lukken. Het boek biedt daarmee een prima inleiding voor een filosofisch gesprek in de bovenbouw. In de onderbouw kun je, met name als je het vingerpoppetje van Coco gebruikt, niet meer stuk als je aan het voorlezen begint. Sluit daarna af met het liedje (pas op dat het niet in je hoofd blijft hangen) en je leesfeestje is compleet.

 

Dit boek is voor...

...de eigenwijze drollen onder ons

...kinderen die houden van een muzikale afsluiter

...leerkrachten die het in de bovenbouw over fixed mindset willen hebben

 

Samenvatting / Omslag

'Coco kan het!' is een nieuw en heel eigen prentenboek van Loes Riphagen, een prachtverhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.


'Coco kan het!' is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. De prachtige, humorvolle illustraties van Loes Riphagen zijn alom geliefd en bekroond in binnen- en buitenland. Haar boeken zijn in meer dan vijftien landen verschenen. 'Coco kan het!' is bekroond met Prentenboek van het Jaar 2021.Comentarios


bottom of page