top of page

Complot | Wat moet ik nu eigenlijk wel en niet geloven?!

  • Foto van schrijver: Leesdetective Sander
    Leesdetective Sander
  • 26 mei
  • 3 minuten om te lezen

Ik kan met een gerust hart schrijven dat iedereen die dit artikel leest, volledig bewust de Corona-periode heeft meegemaakt. Het was de periode waarin we in lockdown gingen, de ziekenhuizen vol lagen met patiënten en waarin zelfs een avondklok werd ingesteld. Niet iedereen heeft dezelfde mening over deze periode. Sterker nog, een serieus grote groep mensen gelooft dat we te maken hebben gehad met een complot van de overheid. We zijn voor de gek gehouden! Vaccins? Die troep kun je maar beter hebben geweigerd, want de eventuele gevolgen merk je vast nog wel. Zo zijn er de afgelopen eeuw wel meerdere complottheorieën geweest. Beweringen waar sommige mensen hun vraagtekens bij zetten. Jan Paul Schutten vond het tijd (godzijdank) om dat eens aan kinderen uit te leggen.


Het is namelijk nogal een ding, die complottheorieën. Je kunt je social media niet openen of er wordt je een onwaarheid verkondigd. Nu zijn dat soms wat laagdrempelige leugens, maar de complottheorieën die Jan Paul Schutten in zijn nieuwste boek Complot aanstipt, zijn van een ander kaliber. Het zijn complotten die wereldwijde gevolgen hebben, mochten ze waar zijn. En laat daar nu net de crux zitten.


Het boek begint met het complot over de vorm van de aarde. Is deze nu eigenlijk plat of rond? Je dacht misschien dat we daar al een tijdje uit waren, maar nog altijd is er een groep mensen die beweert dat we op een platte pannenkoek wonen. De NASA is namelijk volstrekt onbetrouwbaar. Daar liegen ze om geld te krijgen. Niet voor niets krijgen ze 20 tot 25 miljard per jaar van de Amerikaanse regering! Wetenschappers beweren ook dat onze aardbol met 107.000 km per uur ronddraait. Daar zouden we toch wel wat van merken?!

Na het aanstippen (en volledig ontkrachten) van bovenstaand complot, is er ook ruimte voor complottheorieën over 9/11, klimaatverandering, de maan, ufo's en meer. Elk van deze theorieën wordt uitgebreid uitgemeten op de kenmerkende stijl van Jan Paul Schutten. Onder aan de streep drijft hij de spot met de complottheorieën, maar hij probeert dit zo duidelijk mogelijk te onderbouwen. Hij legt uit op wat voor manier mensen redeneren, wat voor- en tegenargumenten zijn en maakt daarna de balans op. Hij probeert de waarschijnlijkheid van alle theorieën volledig uit te kristalliseren om kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs en begin middelbare school te waarschuwen voor alle onwaarheden die de wereld in worden geslingerd.


Hoe mooi het boek Complot mede dankzij de prachtige vormgeving van Koen Aelterman ook is, eigenlijk zit er een zorgwekkende boodschap in verborgen. Want waar je op sommige momenten geneigd zult zijn te denken dat dit een fictie boek is, hebben we toch echt te maken met non-fictie. Jan Paul Schutten hoefde zijn laptop maar te openen en de nieuwssites vuurden de 'feiten' op hem af. Het moet een even vermakelijk als ingewikkeld proces zijn geweest voor Jan Paul Schutten om dit alles in een kinderboek te gieten. Het eindresultaat is echter een overweldigend eindproduct waar elk kind mee in aanraking moet zijn gekomen. Dé les? Blijf altijd logisch nadenken en dubbelcheck je bronnen.



P.S. Het heeft tot tweemaal toe geduurd voordat uitgeverij Blauw Gras dit boek bij ons kantoor heeft weten te krijgen. Pin mij er niet op vast, maar ik denk dat geheime groeperingen er een stokje voor probeerde te steken!


De allerleukste verhalen, indrukwekkendste belevingen en interessantste informatieboeken worden door ons gekroond tot Aanrader. Kortom: de crème de la crème van het kinderboek! De boeken met deze tag, mag je absoluut niet missen!


Klik hier voor alle aanraders!

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers met bovengemiddelde interesse in de wereld en politiek.

...lezers die misschien net iets te snel iets voor waarheid aannemen.

...iedereen die nog steeds gelooft dat een aluminium hoedje je tegen bijzondere wapens beschermt.

Leesdetectives Biebmonster

Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!


Hoi, ik ben Lucas!

Verhalen zijn leuk, maar het liefst lees ik een boek met lekker veel informatie. Een informatief boek dus! Volwassenen noemen dat non-fictie. Wat dacht je van een boek over de Eerste Wereldoorlog? Of een boek over de Romeinen? Er valt zoveel te leren! Het is net als op mijn foto: mond open en opslurpen die informatie! In de bibliotheek vind je mij in vijf verschillende versies, elk met een ander onderwerp!

Samenvatting/Omslag

Overal ter wereld bloeien samenzweringstheorieën. Is de aarde rond of toch plat? Bestaat er een kwaadaardige elite die ons bestuurt? En die maanlanding – is die wel echt gebeurd?

Jan Paul Schutten zet op een rijtje welke bewijzen en tegenbewijzen er zijn. Bovendien laat hij zien hoe de theorieën werken, welke redeneringen er gevolgd worden en wat de rol van de wetenschap is.


Jan Paul Schutten brengt ons volledig op de hoogte en laat de lezer zelf meedenken. Koen Aelterman maakt er spannende, paginagrote overzichtstekeningen bij.

Comments


bottom of page