top of page

Dag Beer (5+) | Over een bos dat treurt


Het ene boek heeft een zwaarder thema dan het andere. Bij kinderen doen vaak grappige boeken het uitstekend, terwijl boeken met wat meer drama wel wat boekpromotie kunnen gebreken. Thema's als de dood passeren niet aan de lopende band de revue. Wanneer je op school of thuis in gesprek gaat over de dood, kan dit wel eens zwaar uitvallen. Een kinderboek kan soms dan houvast bieden. Het boek Dag Beer van Jane Chapman en uitgeverij Veltman kan daarin een rol van betekenis spelen.


In Dag Beer volgen we Mol en Bever, die samen treuren om de dood van Beer. Beer ging dood op een zonnige vrijdag, dat weten de dieren nog heel goed. Vooral omdat Beer zo'n fijn iemand was om mee samen te zijn. Hij was altijd aan het timmeren en vrolijk aan het fluiten en dat gefluit is nu verdwenen. Veel situaties zorgen ervoor dat er nog aan beer wordt gedacht. ''Ik hoor steeds zijn stem en dan ren ik naar buiten, maar dan is er niemand,'' zegt Bever. ''Ik wil hem nog zoveel vertellen,'' zegt Mol.


Gelukkig weten Mol en Bever hun verdriet om te zetten in iets positiefs. Ze komen bij Beers boomhut aan en besluiten naar binnen te gaan. Dat zou Beer vast niet erg hebben gevonden. Het lijkt erop dat beer voor zijn dood met een verrassing bezig was voor verschillende dieren in het bos. Bever en Mol besluiten zijn werk af te maken en zien aan het einde van het boek wat Beer al die tijd van plan was...


Dag Beer is een boek dat vertelt over het omgaan met de dood van een vriend of vriendin. Het gaat hierbij niet bijzonder de diepte in. Er wordt veel gesproken over herinneringen en de emoties die daarbij komen kijken. Over het schommelen tussen vreugdemomentjes en verdriet. De rouwverwerking van Mol en Bever vormt de leidraad voor het verhaal, wat gesprekken over het verlies van een naaste kan ondersteunen.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...ouders en leerkrachten die het over rouwverwerking willen hebben.

...ouders en leerkrachten die het willen hebben over omgaan met verdriet.

...ouders en leerkrachten die op zoek zijn naar prentenboeken met een wat zwaarder thema.

 

Samenvatting / Omslag

Als Beer doodgaat, kunnen Bever en Mol nauwelijks geloven dat hij er niet meer is. Ze troosten elkaar door over hem te praten, maar ze zijn ook weleens boos en verdrietig. Op een dag gaan ze naar Beers boomhut. Daar vinden ze iets waarmee ze hun vriendje op een heel bijzondere manier kunnen herdenken… * Een ontroerend en opbeurend verhaal over vriendschap en herinneringen. * Een perfect boek om kinderen te begeleiden die iemand zijn verloren. * Geeft ouders en docenten een mooi opstapje om met kinderen over de dood en afscheid te praten. Jane Chapman werd in 1970 in Plymouth geboren. Ze studeerde aan de kunstacademie en is sinds een aantal jaar fulltime illustrator van kinderboeken. Haar illustraties kenmerken zich door warme kleuren en zachte texturen, en hebben altijd dieren in de hoofdrol.

Comments


bottom of page