top of page

De 5 engste Horrorland boeken van dit moment!

Het is het jaar 2021 wanneer uitgeverij Kluitman voor het eerst een boek van de serie Horrorland uitgeeft. Met Het Poppenhuis maakt schrijver K.R. Alexander zijn debuut. In totaal zijn er op het moment van schrijven 11 titels beschikbaar. Na deze allemaal te hebben gelezen (en het erover te hebben gehad met de kinderen in mijn groepen 6, 7 en 8) is het tijd om een top vijf te maken van de engste delen tot nu toe! Met de nadruk op 'tot nu toe', want wanneer er een nieuw eng deel verschijnt, zal deze lijst mogelijk worden aangepast. Noem het een levend document, alhoewel dat wellicht niet past bij het onderwerp van de meeste van deze boeken...


5. Ik kom je halen - K.R. Alexander


Ik kom je halen gaat over een vijftal jongeren die een mysterieus briefje in hun kluisje vinden. Daarop worden ze uitgedaagd om rond middernacht naar een begraafplaats te komen. Wat eerst lijkt op een smakeloze grap van een stel pubers, blijkt te ontsporen in een kat-en-muisspel tussen een clown en een stel jongeren. Door hun eigen angsten te overwinnen, maken ze kans om de clown te verslaan, maar lukt dat...?

Clowns zijn bij uitstek geschikt om een horrorboek mee te vullen. Dat moet schrijver K.R. Alexander ook hebben gedacht. We hoeven niet lang na te denken om te weten waar de auteur zijn inspiratie voor dit boek vandaan heeft gehaald: Stephen Kings It met de clown Pennywise in de hoofdrol. Dit boek kent angstvallig veel overeenkomsten met de clown van het stadje Derry. Dat maakt het wellicht iets voorspelbaarder, maar zeker niet minder eng. De manier waarop de clown in Ik kom je halen telkens weer van zich laat horen, jaagt je de stuipen op het lijf. Of hij nu een televisie op hol laat slaan of op een begraafplaats verschijnt: het blijft eng.4. Angstgolven - Trevor Henderson


Angstgolven speelt zich af in Beacon Point, een dorpje waar Mary met haar ouders heen verhuist. Al snel blijkt er iets niet in de haak wanneer ze zelf wordt aangevallen door een wezen dat angstvallig veel op haar lijkt. Ook haar vrienden worden geconfronteerd door wezens die alleen in legendes zouden bestaan. Een vogelverschrikker komt tot leven en bijzondere herten dwalen in het bos. Waar komen deze wezens vandaan en wat willen ze? De jongeren moeten samenwerking om achter de herkomst van de monsters te komen en moeten daarna een plan bedenken om ze voor eens en voor altijd uit Beacon Point te laten verdwijnen, maar waar begin je?


Dit deel van auteur Trevor Henderson is het eerste deel dat illustraties bevat. Eerdere horrorboeken met afbeeldingen konden mij niet altijd bekoren, daar ze vaak de fantasie wegnamen en het allemaal eigenlijk wat minder eng maakten. Ik maak daarin de vergelijking met enkele horrorgames die ik heb gespeeld: de monsters zijn extra eng zolang ik niet weet hoe ze er uit zien. In Angstgolven zijn de monsters echter zo divers, dat het niet uitmaakt dat ze worden geportretteerd. De tekeningen zijn daarnaast grauw en duister van aard. Niet altijd even duidelijk ook, wat het een en ander aan de verbeelding over laat. Het is de diversiteit aan monsters wat dit boek wat extra's geeft. Je hebt niet de focus op één vijand, maar op meerdere. Een geslaagd debuut!


3. Het Poppenhuis - K.R. Alexander


Het Poppenhuis is het eerste deel van de serie en mag ook meteen een succesvol debuut worden genoemd. In het boek volgen we Josie, haar zusje Anna en haar moeder. Ze zijn verhuisd naar hun oma Jeannie, die aan de rand van een mysterieus bos woont. Het gaat niet bijster goed met oma, maar ze is blij dat haar kleinkinderen en dochter bij haar komen wonen. Oma is lief, maar heeft wel drie regels waar iedereen zich strikt aan moet houden: houd de ramen gesloten, neem geen poppen het huis in en ga nooit naar het huis in het bos. In het bos gebeuren vreemde dingen die de nieuwsgierigheid trekken. Zeker wanneer Josie's enige vriendin, Vanessa, in het bos blijkt te wonen, is de drang groot om een kijkje te gaan nemen. Maar tegen welke prijs?


Het Poppenhuis combineert heksen en poppen: twee gevreesde figuren in griezelboeken. Het omslag weet in menig bibliotheek al veel kinderen de stuipen op het lijf te jagen en wordt dan ook regelmatig weggedraaid. Het boek zelf kent een mooie opbouw naar een climax. Vooral de scenes waarin de heks vanuit de schaduwen contact zoekt met Josie, jaagt je de stuipen op het lijf. En laat dat nu net het doel van deze serie zijn!


'Jooossiieeeeeeeeee'


2. Verdronken - K.R. Alexander


Het tweede deel van deze serie vertelt het verhaal van Samantha en Rachel. Ooit waren ze beste vriendinnen, maar dat is voorbij. Samantha is veranderd in een vreselijke pestkop en maakt Rachel het leven bijzonder zuur. Zo zuur, dat het zelfs tot een ruzie komt bij het meer. De ruzie leidt er uiteindelijk toe dat Rachel in het water verdwijnt... en niet meer boven komt. Samantha besluit erover te zwijgen, maar wanneer Rachel de volgende dag gewoon weer op school is, kan de achtbaan aan angsten beginnen.


Verdronken weet op het gebied van omslagen samen met Het Poppenhuis misschien wel het meest te imponeren. De felle ogen die net boven het water uitsteken zorgen al voor rillingen op de rug voordat het lezen goed en wel is begonnen. Wanneer je denkt dat Rachel al snel uit beeld is verdwenen, duikt ze plotseling op school op en gedraagt ze zich, anno 2024, creepy. De engste scene uit dit boek is misschien wel een telefoongesprek waar ik verder niets over zal loslaten. De pure angst van Samantha voor een meisje dat dood noch levend is wordt fantastisch omschreven en zorgt voor een goede opbouw naar een sterke climax. Een heerlijk horrorboek, ik kan niet anders zeggen.
Nadat er na Het Poppenhuis en Verdronken enkele delen verschenen die zich meer op actie focusten dan op griezelen met een ijzersterke spanningsopbouw, is het wellicht enigszins verrassend dat het negende deel van deze serie het sterkste is. Het is maar een Spel vertelt het verhaal van Beatrice, die haar games streamt en hoopt carrière te maken als YouTuber. Wanneer de kijkcijfers blijven tegenvallen, wordt ze getrokken naar de game DARK[room], waarin je doormiddel van zogeheten Augmented Reality geesten moet vangen. Hoewel de app opvallend moeilijk te verkrijgen is en de informatie die wel online staat zeer onheilspellend is, besluit ze toch tot een download over te gaan. Wat daarna gebeurt is iets wat Beatrice nooit verwachtte. Zij lijkt de game namelijk niet te spelen, maar de game speelt met haar. Stoppen is geen optie meer.


Niet alleen voor Beatrice is stoppen geen optie meer, maar voor de lezer ook niet. Dit boek ademt horror: het omslag én de inhoud. Het duurt niet lang voordat de eerste geest zich aandient en vanaf daar is het een rollercoaster die je op het puntje van je stoel laat zitten. Elke geest brengt zijn eigen verhaal met zich mee en bouwt de spanning moeiteloos op wanneer een andere geest verslagen is. Giechelende kinderen, een bloeddorstige tandenfee, een verslindster... het houdt niet op. De combinatie van een passend einde en het feit dat dit verhaal rond een zeer actueel thema is geschreven, maakt dit op het moment van schrijven de absolute topper van Horrorland. Dit artikel wordt bij de release van elk deel van Horrorland mogelijk van een update voorzien, mits het boek immers enger is bevonden dan een van deze vijf delen! ;-)

Comments


bottom of page