top of page

De aarde - 1 planeet, 4 elementen | Een encyclopedie op basis van de elementen!


Het grote boek over de aarde, 1 planeet, 4 elementen, cover, Mark Brake, Brendan Kearney

Vroeger keek ik heel erg veel naar de tekenfilms van Avatar. Dat kleine kale mannetje die alle elementen beheerste. Hij was vooral erg bedreven in luchtmagie, maar uiteindelijk moest hij alle vier de elementen beheersen om het evenwicht in de wereld te kunnen herstellen. Wat super interessant is, is dat die elementen allemaal ook karaktertrekken meebrachten. De lucht stond voor rust en wanneer het klaar was, voor storm. Het water was kalm en helend, maar soms ook rusteloos. Vuur stond voor oncontroleerbaar en uit de hand lopend en steen was gehard en beschermend. Wat als ik vertel dat er nu een encyclopedie is die gebaseerd is op deze elementen?


De encyclopedie Het grote boek over de aarde gaat over alles wat je op de aarde kan vinden. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar aanleiding van de elementen. Zo begint het met aarde, gaan ze verder met lucht, waarna ze vervolgens vuur bespreken en eindigen met water.


In die hoofdstukken brengen Mark Brake en Brendan Kearney verschillende boeiende onderwerpen aan bod. Zo gaat het bij "aarde" over vulkanen, aardbevingen, de steentijd en de verschillende continenten. Bij "lucht" worden vliegende dieren, geluid, taal en verschillende soorten winden besproken. Daar waar het bij "vuur" gaat over de stoommachine, de opwarming van de aarde, olie, alchemie en nog vele andere dingen, daar wordt bij water gesproken over rivieren, de Nijl, getijden, tsunami's etc.


Als je inhoudelijk gaat kijken staat er op iedere bladzijde een onderwerp dat een beetje aansloot op het vorige onderwerp. Vanzelfsprekend begint aarde bij "het ontstaan van de aarde," waarna de verschillende lagen uit de aarde worden besproken. Iedere pagina bevat simpele tekeningen, waardoor meteen verduidelijkt wordt wat er wordt geschreven. Dit helpt met het behandelen van moeilijke onderwerpen.


Dit boek is ontzettend goed om in te zetten in de klas. Dat is zo bij alle encyclopedieën, want bespreek je een bepaald onderwerp, dan kun je altijd een encyclopedie gebruiken. Toch wordt er vanuit de kerndoelen verwacht dat de kinderen leren omgaan met opzoekvaardigheden. Ook hier gebruik ik altijd een encyclopedie. Vaak doe ik een wedstrijdje met de kinderen wie een bepaald woord als eerste kan vinden! Dit vinden kinderen vaak erg leuk om te doen.


Deze encyclopedie bevat niet alle onderwerpen die er zijn, maar vele onderwerpen komen toch aan bod. Zeker als je het kan koppelen aan een element. Het kan mooi gebruikt worden in de klas en is qua moeilijkheid niet te moeilijk. Het is interessant genoeg om er nog veel van te kunnen leren. De simpele tekeningen verduidelijken een hoop en de prijs is ook bewonderenswaardig laag. Uiteindelijk is het gewoon een heerlijk boek, al is het maar om er doorheen te bladeren!

 

Dit boek raden wij aan voor:

... kinderen die echte factcheckers zijn

... leraren die een relatief betaalbare encyclopedie in de klas willen hebben

... een ieder die alle elementen wil kunnen beheersen

 

Samenvatting/Omslag

Een prachtig mooi en leerzaam boek in de serie Lonely Planet - Junior. Maar ook zeker voor volwassenen een interessant boek. Ontdek hoe aarde, lucht, vuur en water de aarde hebben vormgegeven en alles hebben gecreëerd wat nu bestaat. Een 256 pagina's tellend dik boek vol met feiten, prachtige foto's en illustraties om meer te leren over het heden en verleden van onze planeet!

Comments


bottom of page