top of page

De Bizarste Beesten Ooit (10+) | Van voorvaderen tot vreemde vogels


Tim Flannery is een begenadigd bioloog die tegelijkertijd ook nog eens goed over zijn avonturen en vak kan vertellen. Dit ontdekten wij al in 2020, toen zijn eerste dierenencyclopedie Gek, Gaaf, Geweldig in de winkels verscheen. Dit prachtige boek dat niet alleen heel informatief was, maar tegelijkertijd ook prachtig was vormgegeven door Sam Caldwell, stal onze harten. Daarna verscheen een jaar geleden, maart 2022, een vervolg met de titel Duik mee in de diepzee. In dit verhaal worden de donkerste diepten van de zee uitgekamd, op zoek naar de meest opvallende wezens. Nu vond Tim Flannery het hoog tijd om nog wat meer de geschiedenis in te duiken, op zoek naar De Bizarste beesten ooit.


In de inleiding van het boek vertelt Flannery over zijn eigen geschiedenis en wat hij heeft gestudeerd. Hij is weg van fossielen en zocht zee en land af op zoek naar de meest bijzondere vondsten. Dit enthousiasme probeert hij nu via zijn kinderboek over te brengen op tieners. Hiervoor deelt hij zijn avontuur op in vier hoofdstukken: precambrium, paleozoïcum, mesozoïcum en cenozoïcum. Het eerste hoofdstuk gaat dus over zo'n 4,5 miljard jaar geleden en reist uiteindelijk naar 66 miljoen jaar geleden, waarbij meer tot de verbeelding sprekende dieren als de mammoet en de dodo ten tonele verschijnen. Het is een reis zoals alleen Flannery die kan schetsen: met een kleine dosis humor en eigen ervaringen.

De reeks die inmiddels drie boeken lang is, kenmerkt zich als een reeks die zich prachtig leent voor close reading-lessen. De boeken bevatten bij vlagen best pittig taalgebruik. Vandaar dan ook de door mij gegeven leeftijdsindicatie van 10+. Omdat de tekst en afbeeldingen echter ook jongere kinderen aanspreekt, is het interessant om daar lessen en gesprekken omheen te bouwen. Het boek is naast zijn waardevolle informatie ook bijzonder overzichtelijk. Aan het begin van het boek worden de nodige belangrijke begrippen uit de doeken gedaan, waarna aan het eind van het boek een duidelijk register is opgebouwd. Zo kun je deze titel er ook bij pakken wanneer je specifiek op zoek bent naar bijvoorbeeld een Dickinsonia Rex of een Pterodaustro guinazui. Ik zeg het maar even.


Al met al is dit boek, samen met zijn voorgangers, een verrijking voor schoolbibliotheken. Het is aantrekkelijk, informatief en ook best lastig. Er zijn echter genoeg boeken op de markt die alles voor kinderen versimpelen. Tim Flannery probeert dit ook, maar wel op zijn eigen manier zonder zijn taalgebruik echt aan te passen. Complimenten aan Steven Blaas voor het vertalen van dit exemplaar!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die dol zijn op uitgestorven dieren.

...kinderen die gek zijn op informatieboeken

...leerkrachten die leeslessen willen geven met uitdagende informatieboeken

 

Samenvatting/Omslag


Zet je schrap! Je gaat op reis door de tijd met professor Tim Flannery, de meest enthousiaste ontdekkingsreiziger en wetenschapper ter wereld, om de bizarste beesten te ontmoeten die ooit hebben geleefd – en zijn gestorven. Zet de tijdmachine aan en ontdek het allemaal!

Dit is een fantastisch nieuw boek van de auteur van Gek! Gaaf! Geweldig! en Duik mee in de diepzee. Elke bladzijde krioelt van de felgekleurde illustraties en barst van de krankzinnigste feiten over de ongelooflijke dieren die ooit op aarde rondzwierven – je zult je verbazen, lachen en rillen van afschuw!

Comments


bottom of page