top of page

De blaadjesdief (3+) | Een lesje over de herfst


Voor elk seizoen zijn er wel liefhebbers te vinden. De één heeft het het liefste zo koud mogelijk en kan niet wachten tot de winter in het land is. Voor de ander gaat er niets boven het bakken in de zon met een lekker drankje en een zacht strandbedje. Naast deze twee uiterste seizoenen zijn er ook liefhebbers van de herfst. Het seizoen waarin bladeren gouden, rode en oranje kleuren aannemen en vervolgens bospaden bedekken. Maar waarom doen die blaadjes dat? En hoe zou het er voor iemand uitzien die geen idee heeft hoe dit proces in zijn werk gaat?


Zo'n iemand is Eekhoorn. Hij leeft in zijn boom en geniet van de felle kleuren die de bladeren boven zijn hoofd aannemen. Tot op een dag een blaadje is verdwenen. Maar dat is gek, gisteren hing dat blaadje er gewoon nog! Dat moet het werk van een dief zijn, een blaadjesdief. Eekhoorn zoekt al snel zijn vriend Vogel op en legt hem het dilemma voor.

'VOGEL! Mijn blaadje is gestolen!'

Vogel weet echter al hoe de vork in de steel zit en stelt Eekhoorn gerust. Het is immers heel normaal om in deze tijd van het jaar wat blaadjes kwijt te raken. Maar er worden steeds meer blaadjes gestolen en Eekhoorn heeft het niet meer. Wie steelt nu al die blaadjes? Is het misschien zijn beste vriend Vogel? Uiteindelijk vertelt Vogel hem de waarheid: het is de wind die de blaadjes meeneemt. Dat is natuurlijk niet geheel het juiste antwoord, maar wel het antwoord waar het verhaal mee afsluit.


Achter in het boek De Blaadjesdief wordt er nog iets dieper ingegaan op het herfstritueel. Zo legt het boek uit dat de wind pas de blaadjes kan meenemen als de boom deze loslaat. Dit gebeurt in de herfst wanneer het kouder wordt. Niet alle bomen worden kaal en niet overal begint de herfst op hetzelfde moment. Het is een laagdrempelige uitleg die onderbouwers zal fascineren. Voor bovenbouwers is de uitleg iets te summier en zal meer onderzoek door de leerlingen of uitleg van de leerkracht gevraagd zijn.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...(onderbouw)leerkrachten die met de herfst aan de slag willen

...scholen die zich willen voorbereiden op de kinderboekenweek van 2022

...lezers die ook snel denken dat ze bestolen zijn!

 

Samenvatting / Omslag


EEKHOORN IS BOOS! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent... DAT ER EEN BLAADJESDIEF RONDLOOPT! Een erg grappig verhaal over een eekhoorn die enorm verbaasd is over de wisseling van de seizoenen.

Comments


bottom of page