top of page

De bril van Beer | Je bent creatiever dan je denkt!

Onlangs liet ik in mijn bespreking van het prentenboek Wat een vragen! al doorschemeren dat ik mij soms wel eens zorgen maak over het gebrek aan creativiteit bij volwassenen. Daar speelt de huidige vorm van onderwijs in Nederland ook zeker een rol in. Gelukkig zijn daar dan de Nederlandse prentenboeken die laten zien dat je soms creatiever bent dan je denkt! Als een volwassene nu een dergelijk prentenboek voorleest, wellicht dat die creativiteit dan wordt aangewakkerd. Creativiteit die bijvoorbeeld ontstaat wanneer je je bril niet opzet!


En laat dat nu net het probleem zijn waar Beer mee kampt. Hij ziet geen hand voor ogen, omdat hij zijn bril niet op heeft. Nu ja, geen hand voor ogen... hij ziet wel wat, maar niet zo scherp. De lezers van dit hilarische prentenboek zien al meteen dat Beer de bril gewoon op zijn hoofd heeft staan, maar Beer denkt daar niet aan. Nee, de bril móét bij Giraf liggen, dat kan niet anders!


Met half zicht start hij zijn tocht richting Giraf. Er lijken wel veel dieren bij te zijn gekomen! Hij ziet een olifant, een flamingo, een hert... en zelfs een slang! Of is dat Giraf? Giraf ziet de dieren in ieder geval niet. Hij ziet wel de bril van Beer, uiteraard. Als lezer zie je de bril ook aan de binnenkant van het boek, waar een kartonnen exemplaar is geplakt om op te doen!


De bril van Beer is een prachtig prentenboek dat schittert in zijn eenvoud. Het probleem van Beer wordt door de lezer al op de eerste pagina opgelost, maar vervolgens word je meegesleurd in zijn zoektocht waaruit blijkt dat het vinden van zijn bril eigenlijk helemaal niet is waar het om draait. Beer ziet zonder bril dingen die er niet zijn, maar wat is dat eigenlijk heerlijk! Wanneer Beer dan eindelijk zijn bril wel vindt, gaat hij alles wat hij heeft gezien nog eens heroverwegen... of niet?

 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die houden van grappige prentenboeken.

...lezers die houden van gadgets!

...volwassenen die eens een dagje zonder bril moeten lopen om de creativiteit te prikkelen.

 

Samenvatting/Omslag

Beer gaat op zoek naar zijn bril. Hij moet hem terugvinden! Misschien weet Giraf waar hij is gebleven? Onderweg naar zijn vriend ziet Beer allerlei dieren die er eerder niet waren. Een olifant, een krokodil, een flamingo, een hert. Hoe kan dat nu? En wie is die lange slungel met vlekken eigenlijk? Dat kan toch Giraf niet zijn?

Een vrolijkmakend prentenboek over je fantasie de vrije loop laten.

留言


bottom of page