top of page

De Bromtrol...probeert niet te brommen | Zelfs als alles tegenzit!


Een tijd geleden maakten wij kennis met De Bromtrol, een kleurrijk figuur uit één van de boeken van Uitgeverij Veltman. In De Bromtrol leerden we een blauwe trol kennen die de wind niet echt in de rug heeft. Alle ideeën die hij heeft, lopen in de soep. Dat maakt hem boos, heel boos. Het maakt hem zelfs zo boos dat zijn vrienden er op een gegeven moment wel klaar mee zijn. Daarom nemen ze de benen, maar Bromtrol komt snel tot inkeer. Hij krijgt spijt en biedt zijn excuses aan. Zo was het aan het einde weer allemaal goed, maar de Bromtrol is nog niet klaar, zo blijkt uit het nieuwe deel De Bromtrol...probeert niet te brommen!


Zoals gezegd leerden we in het eerste deel vooral de boze kant van Bromtrol kennen, maar in dit tweede deel heeft de harige snuiter van zichzelf geleerd. Hij weet dat hij heel boos kan worden en zijn vrienden daarmee bestookt. Op een dag is Bromtrol rustig met zijn vriendjes aan het spelen, waarbij ze op het onderwerp komen van Bromtrol zijn driftbuien. Bromtrol zegt dat die driftbuien wel meevallen, maar zijn vrienden vinden van niet. Ze sluiten een weddenschap af; als Bromtrol binnen afzienbare tijd gaat brommen, dan maakt hij appelmoes voor zijn vrienden. Zo niet, dan moeten zij de keuken in. Goede deal, toch? Bromtrol ziet het allemaal rooskleurig in.


Maar daarbij had hij geen rekening gehouden met het feit dat alles zomaar weer eens tegen kon gaan zitten. Tijdens een picknick wordt al het lekkers voor zijn neus weggesnoept, met voetballen belandt zijn bal in de boom en tot overmaat van ramp poept er zelfs een kraai op zijn neus. Elke keer weer voelt Bromtrol zijn woede opkomen. Het begint te borrelen in zijn buik, maar telkens weer weet hij het gevoel net op tijd te onderdrukken. De gedachte aan overheerlijke appelmoes helpt hem daarbij.


Wanneer het uiteindelijk wel allemaal teveel wordt, ontploft hij toch. Dat komt echter ook omdat zijn vrienden gemeen tegen hem deden. Dat zien zijn maatjes gelukkig ook zelf in, waardoor er uiteindelijk geen echte verliezers zijn bij deze weddenschap!


De Bromtrol...probeert niet te brommen! borduurt verder op de insteek die het eerste deel al had. Het is een verhaal over omgaan met driftbuien en boosheid, voornamelijk op jonge leeftijd. Waar het eerste deel vooral voor herkenning zal hebben gezorgd, daar gaat dit tweede deel een stapje verder. Als je namelijk van jezelf al weet dat je driftbuien hebt, hoe kun je daar dan mee omgaan? Het boek geeft zeker geen kant-en-klare handvatten om daarmee om te gaan, maar het opent wel een ingang voor het gesprek en dat is al een waardevol gegeven!

 

Dit boek is voor...

...kinderen die fan zijn van de Bromtrol na zijn eerste avontuur

...ouders die met hun kinderen willen praten over driftbuien

...kinderen die er graag een knuffel bij willen (jawel, er is een knuffel van de Bromtrol!)

 

Samenvatting / Omslag


Een nieuw avontuur van de Bromtrol! De Bromtrol bromt heus niet altijd, dat weet hij heel zeker. Dus wedt hij met zijn vriendjes dat hij een hele dag niet zal brommen. Maar dat valt nog niet mee. Want als zijn vriendjes een lekkere cake voor zijn neus wegpikken, wil hij het liefst heel hard op de grond stampen. En als een geschrokken kraai precies op zijn neus poept, krijgt hij zin om heel hard te brullen. Zal het de Bromtrol toch lukken om de weddenschap te winnen...?


コメント


bottom of page