top of page

De chocoladetandarts (9+) | Dé beroepskeuzetest


Van Goor, Tosca Menten, De chocoladetandarts en 257 andere waanzinnige beroepen

Het beste wat je kunt worden is jezelf. Maar... in de grote mensen wereld heb je ook een baan nodig. Een beroep. Goed... juf, advocaat of tandarts kennen we nu wel. Maar wat nou als je nu eens niet een gewone tandarts kan worden… maar een chocoladetandarts? Of een goudvismasseur. Iets om even over na te denken, toch?! De chocoladetandarts van Tosca Menten geeft je wat dat betreft een alternatief beroepsadvies.


Tosca Menten heeft wederom weer haar best gedaan op een boek voor kinderen waar we heerlijk op los kunnen fantaseren. In dit boek kom je de meest gekke beroepen tegen die soms knettergek klinken en soms stiekem heerlijk. Ik bedoel… wie wil er nu geen ouderoppas of bedverwarmer?!


Wat interessant is aan het boek van Tosca Menten is dat er vele beroepen in staan die echt hebben bestaan en daar zit natuurlijk een knotsgek "Tosca Menten-verhaal" aan vast. Wat verbaast is dat vele beroepen ook echt hebben bestaan. Want alle historische beroepen (waar ook zo'n verhaal aan vast zit), hebben werkelijk echt bestaan. Dit laat je twijfelen over de rest van de beroepen en daardoor ga je verder denken: "Kun je ook een beroep doen dat nu nog niet bestaat?" Voor die vraag is dit boek perfect!


In de klas zou je dit dus ook op die manier kunnen inzetten. Natuurlijk blijft het dan de vraag hoe creatief je klas is, maar je zou daar een mooie les over kunnen verzinnen. Welke beroepen zou je zo kunnen ombuigen dat het helemaal jouw ding is? Wat vind je heel erg leuk, maar bestaat er nog niet...? Hoe zou je daar geld aan kunnen verdienen? Dat zijn allemaal kernvragen voor zo'n dergelijke opdracht. Daarnaast sluit het boek perfect aan op de komende Kinderboekenweek waar het allemaal draait om 'wat je later worden wil'.


Het boek sleept je mee van het ene verhaal in het andere. Het komt soms wat chaotisch over door al die korte, losstaande verhaaltjes over beroepen (totaal komen er wel 238 beroepen in het boek voor!) maar het laat je ook grinniken om de absurditeit aan beroepen. Kortom: een druk boek dat absoluut hier en daar een grote glimlach op je gezicht tovert.

 

Dit boek is aan te raden voor...

... Kinderen die geen beroepskeuzetest willen doen

... Uitvinders die graag nieuwe beroepen willen uitvinden

... Mensen die een goed excuus nodig hebben om "nikser" te worden

 

Omslag/Samenvatting:

Wist je dat de gaatjes voor de hazelnoten in je chocoladereep worden geboord door een chocoladetandarts? Dat een bacteriejager op reuzenbacteriën jaagt en dat graskappers vrolijke dreadlocks kunnen draaien in je gazon? Slist je papegaai Harrie? Breng Harrie naar de papegaaienlogopedist. En heb je altijd al een spookexamen willen doen? Dit is je kans!

Comments


bottom of page