top of page

De Dinosaurusverkiezing | Een originele insteek voor een informatieboek


Informatieboeken over dinosaurussen zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn er beknopt en ze zijn er uitgebreid. Ze zijn er met heel veel moeilijke termen of juist heel laagdrempelig opgeschreven. Ze zijn er met QR-codes of lekker basic. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf voelde dat er nog wel wat ruimte was in de markt van dinosaurusboeken en kwam met De Dinosaurusverkiezing. Gaat u er maar voor zitten. Applaus!


In dit boek, dat oorspronkelijk The Dinosaur Awards heet, worden de dinosaurussen van weleer onderverdeeld door prijzen die zijn behaald. De verkiezing trapt af met een prijs voor de Velociraptor, een dier dat in veel films zijn opwachting maakt vanwege zijn toch wat moordlustige karakter. De prijs voor de meest akelige klauwen is hem toebedeeld, ondersteund door een leuke strip waarin het de complimenten krijgt voor de dodelijk lange nagels. Even verderop is er ook een prijs te vinden voor de meest slimme dinosaurus. Deze prijs gaat naar de Deinonychus, De dino had een veel groter brein dan vergelijkbare dino's en jaagde slim in groepen, vergelijkbaar als de wolf van tegenwoordig. Tot slot zijn er ook categorieën waar meerdere dino's in de prijzen vallen. Denk daarbij aan De dodelijkste dinosaurus of De gevederde vrienden.


Alle basisinformatie is van de dino's terug te vinden. Denk aan lengte, gewicht, leefperiode en waar de dino uiteindelijk is gevonden. De uitgebreidere informatie vind je uiteindelijk terug op de pagina's van de dino's zelf, die je gemakkelijk kunt vinden in de inleiding of in het register achter in het boek. De pagina's bevatten een aantrekkelijke hoeveelheid tekst voor de minder enthousiaste lezer en heeft genoeg ondersteuning van afbeeldingen om alles aantrekkelijk te houden. De informatie blijft redelijk laagdrempelig en is daarom ook goed behapbaar voor kinderen vanaf groep 6. Al met al is het uitbrengen van een nieuw dinosaurusboek dus zeker geen verkeerde keuze geweest!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die houden van dino's maar minder van lezen

...leerkrachten die op zoek zijn naar een laagdrempelig boek over dino's

...lezers die helemaal wild zijn van awards en vinden dat ze er zelf ook wel een paar verdienen.

 

Samenvatting/Omslag

Welkom bij de dinosaurusverkiezing!

Welke dino wint de prijs voor het tofste Elvis Presley-kapsel? Welke dino kan zo hard rennen als een racepaard? En wie is de echte minidino? Elke dino heeft wel iets speciaals en daarom krijgen alle dino’s een eigen prijs uitgereikt. Een feestelijk uitstapje naar de prehistorie voor elke dinofan!

De dinosaurusverkiezing is het coolste dinosaurusboek ooit, met 50 geweldige dino’s, heel veel interessante weetjes, grappige prijzen en geestige illustraties van Stephen Collins.

Comments


bottom of page