top of page

De Excursie | Studiereisjes naar Italië opeens een stuk spannender

Bijgewerkt op: 24 mei

Wie terugdenkt aan de middelbare school, denkt misschien wel meteen terug aan de studiereis. Vaak vindt richting het eind van de schoolperiode de reis plaats, die zich doorgaans naar een iconische hoofdstad begeeft. Parijs en Londen worden vaak aangedaan, maar ook de Italiaanse hoofdstad Rome vormt vaak het decor van de trip. Isabella en Jens zijn de gelukkige HAVO 4-kinderen die de trip mogen meemaken, maar de herinnering die daar wordt gevormd is minder rooskleurig dan ze vooraf hadden gehoopt...


Al op het vliegveld voelt Jens dat er iets niet in de haak is. Twee jongens staren vanaf een afstandje naar de groep. Dat hoeft op zichzelf niet meteen iets slechts te zijn, maar Jens krijgt er de kriebels van. Hij heeft zijn oog laten vallen op Isabella, zijn klasgenoot die ook wel een woordje Italiaans spreekt. Wanneer een groep luidruchtige Italiaanse jongeren de HAVO 4-klas op het vliegveld passeert, gebruikt Isabella meteen haar talenknobbel om hun gebrabbel te ontcijferen, tot verrassing van de Italianen.


Niet veel later gaat de groep op excursie. Niet met de vaste leerkracht zoals verwacht, maar met een last-minute gids die de naam Sergio draagt. In eerste instantie lijkt daar vrij weinig mee aan de hand te zijn. Het is een verschrikkelijk knappe Italiaan die alle dames om zijn vinger windt. Jens vindt hem vanaf moment één echter al een enorme creep. Waarom? Dat kan hij niet helemaal plaatsen.


Wat volgt is een achtbaan aan emoties bij hoofdrolspelers Jens en Isabella, waarbij de duistere kant van de Italiaanse hoofdstad naar voren treedt. In iets meer dan 100 pagina's word je meteen in de actie en spanning gezogen en weet Marieke Damen je geen moment te vervelen. Het boek stelt thema's als naïviteit en voorzichtigheid aan de kaak, evenals onbegrensde liefde. De Excursie kan dan ook gezien worden als een waardevolle aanvulling op het al zeer vermakelijke aanbod aan novelles dat Kluitman rijk is!
Inkijkexemplaar De Excursie
.pdf
Download PDF • 177KB

 

Ik raad dit boek aan voor...

...puberende lezers die houden van actie en spanning.

...fans van 'kort maar krachtig'.

...ouders die niet willen dat hun dochter naar Italië gaat...

 

Samenvatting / Omslag


Isabella en Jens gaan met hun havo 4-klas op excursie naar Rome. Op de eerste dag wordt hun lerares ziek en krijgt de jonge en onervaren docent Jasper hulp van de lokale gids Sergio Moretti bij het begeleiden van de groep. Jens probeert tijdens de reis indruk te maken op Isabella, op wie hij stiekem verliefd is, maar hij moet toezien hoe zij als een blok valt voor de aantrekkelijke Sergio. Dan verdwijnen Sergio, Isabella en twee van haar vriendinnen. Als de groep bezorgd terugkeert naar het hotel om daar verder nieuws af te wachten, doen Jasper en Jens een gruwelijke ontdekking en lijkt de Romereis in een nachtmerrie te veranderen...


Comentários


bottom of page