top of page

De Gouden Baard | Een dictatoriaal prentenboek voor alle leeftijden


Prentenboeken zijn er niet alleen maar voor de allerkleinsten. Het imago van een prentenboek is in een groep 7 of 8 wellicht wat kinderachtig, maar eens er een gesprek opgang kan worden gezet over de inhoud, kan een boek opeens ook in deze leeftijdscategorie faam verwerven. Een boek dat daar uitstekend toe in staat zou zijn is De Gouden Baard van Kaas Verplancke en uitgeverij Querido. Want de koning in dit prentenboek is flink de weg kwijt!


Lang geleden dacht de mens nog dat de wereld plat was. Daarom zou iedereen die bijvoorbeeld zou gaan varen op een gegeven moment van de aarde af vallen. De koning in dit verhaal is ook heilig overtuigd van de platte wereld. Daarnaast is hij ervan overtuigd dat hij een indrukwekkende baard heeft. De indrukwekkendste baard ter wereld zelfs. Een gouden baard die hij steeds maar langer laat groeien. Niemand mag een bedreiging zijn voor zijn baard. Bij wet moet iedereen dus zijn baard scheren. Iedereen die dat niet doet, krijgt de doodstraf. Het kan maar duidelijk zijn, toch?


De koning denkt met zijn wet elke baard te hebben verbannen, maar plots geven de wachters aan dat er een prachtige baard de tuin achter het paleis in komt gekronkeld. De koning bedenkt zich geen moment. ''Hak de eigenaar aan mootjes!''. Dat had hij wellicht beter niet kunnen eisen...


De Gouden Baard vertelt een grappig verhaal over een eigenwijze koning met dictatoriale trekjes. Hoe zou het zijn om onder deze koning te leven? Zijn er nog landen waarin één iemand zoveel macht heeft? Welk gezegde past het beste bij dit verhaal? Het zijn allemaal vragen die je met kinderen, zeker in de bovenbouw, kunt bespreken. Dat maakt dit boek een aanrader voor elke schoolbibiliotheek.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...leerkrachten die het hebben over regeringsvormen.

...leerkrachten die een grappig prentenboek zoeken.

...meesters met een baard.

 

Samenvatting/Omslag


Wat een prachtige baard heeft de koning! Hij brengt zijn dagen door met kammen en in de spiegel kijken. Niemand anders mag een baard laten groeien, daar staat de doodstraf op. Maar terwijl alle mensen in het land zich dagelijks scheren, groeit de baard van de koning de wereld rond tot hij op een dag door de achterdeur van het paleis naar binnen kronkelt. ‘Van wie is die baard?’ roept de woedende koning. ‘Hak de eigenaar aan mootjes!’


Een humoristisch verhaal over betweterigheid, over boontjes en loontjes en de gevaren van dictatoriale machthebbers.

Comments


bottom of page