top of page

De Griezelbus (2022) (8+) | Een klassieker in een nieuw jasje


Wanneer ik vertel dat ik De Griezelbus heb gelezen toen ik op de basisschool zat, kan dat een duidelijke indicatie geven van mijn leeftijd. De griezelserie van Paul van Loon heeft vele kinderen aan het griezelen gekregen en vandaag de dag zijn de boeken nog altijd te vinden in veel schoolbibliotheken. De boeken zijn echter vaak verouderd en vallen soms van ellende uit elkaar. De boeken zijn daarvoor opnieuw aan te schaffen, maar Paul van Loon en uitgeverij Leopold gooien het nu over een andere boeg.

Er is namelijk een heuse graphic novel verschenen van De Griezelbus. In het boek krijg je zeven verhalen voorgeschoteld. Deze verhalen worden ondersteund door de tekeningen van Kim Deokyeong. In het eerste verhaal volgen we Sara, die met haar poes Miloes op zoek gaat naar wat kattengras tegen de haarballen. Ze vindt een mysterieus winkeltje waar ze gratis kattengras meekrijgt. Dit blijkt echter niet het kattengras te zijn wat Sara oorspronkelijk in gedachten had...


Dit verhaal wordt vervolgd door vertellingen over Maarten die wel een heel bijzonder bouwpakket van Oom Angus krijgt en Sandra die met haar hondje Panda oog in oog komt te staan met een zeemonster. Dit alles wordt enorm kleurrijk weergegeven. Er kan dan ook wel gezegd worden dat het talent van de illustrator er vanaf spat. Het zet fans die al langer De Griezelbus lezen wellicht wel aan het denken.


Deze graphic novel maakt de serie namelijk een stuk laagdrempeliger en zal in schoolbibliotheken sneller worden gepakt. Echter, was de charme van De Griezelbus in mijn ogen altijd de verbeelding. De film die je zelf afspeelde in je hoofd naar aanleiding van de verhalen van Paul van Loon. Dit stukje wordt nu ingevuld door het boek zelf. Daarnaast zorgen de vrolijke, kleurrijke illustraties ervoor dat een stukje angst wel wordt weggenomen. Zo zijn er dus twee manieren om naar deze uitgave te kijken.


Al met al zal deze uitgave dus weer wat nieuwe fans naar De Griezelbus lokken. Mijn hoop is dat die fans vervolgens zullen doorpakken naar de boeken met minder afbeeldingen, want de charme van De Griezelbus zoals die was mag zeker niet worden vergeten.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...jonge lezers die kennis willen maken met griezelboeken

...lezers die houden van graphic novels

...lezers die oude verhalen graag eens willen herbeleven.

 

Samenvatting/Omslag

‘WELKOM IN DE GRIEZELBUS! DIT WORDT EEN RIT DIE JULLIE NOOIT ZULLEN VERGETEN!’


30 jaar geleden verscheen de allereerste Griezelbus, een raamvertelling waarin de schrijver P. Onnoval een schoolklas meeneemt op schoolreis in een geheimzinnige, donkere bus. Tijdens het reizen vertelt hij griezelverhalen. Zijn het inderdaad verhalen of is er meer aan de hand? 30 jaar later houdt de Griezelbus nog steeds vele lezers van alle leeftijden op het puntje van hun stoel. Vanwege dit jubileum brengen uitgeverij Leopold en Paul van Loon een speciale uitgave van De Griezelbus in stripvorm, gemaakt door de Koreaanse Kim Deokyeong. Paul van Loon hertaalde de tekst met zijn onvervalste Grumor – voor alle fans van het eerste uur, en voor nieuwe lezers.

Comments


bottom of page