top of page

De Grote Race (9+) | Een race tegen de klok


De Grote Race, Ruby Coene, Moon, Cover

"Je bent een paard" hoorde ik ze hard lachend zeggen. Ik kwam net binnen en zag aan de blikken van mijn vrienden dat het menens was. Iemand anders was nog erger de sigaar want hij was een varken. Ik had nog steeds geen idee waarover ze het hadden. Toen ik verder luisterde vertelden ze dat ik vriendelijk en positief ben en hou van werken. Toen ging het dagen. Het ging over de Chinese dierenriem, maar ik was zeer verrast dat juist mijn vrienden het hier over hadden. Zeker niet als je een gamemiddag hebt met mannen die goed onderlegd zijn. Maar ik was een paard en toen ik ging lezen, paste het beter bij me, dan ik voor mogelijk had gehouden. Maar zou de Chinese Dierenriem dan echt een "ding" zijn? Volgens Ruby Coene wel!


In De Grote Race schrijft Ruby Coene over Li en Nao. Zij zijn een tweeling, maar lijken absoluut niet op elkaar. De serieuze, slimme en rustige Nao moet leven met de opvliegende, dappere en impulsieve Li. Samen gaan ze op een dag naar Taiwan. Ze gaan naar hun opa en oma, omdat de vader en moeder bang zijn dat zij na dit Chinees Nieuwjaar elkaar niet meer zullen zien. Maar wanneer Li nukkig aan het doen is, omdat ze absoluut geen zin heeft worden Nao en Li opgeschrikt, want ze horen een schreeuw en als ze beneden komen zien ze opa en oma liggen. Hun ouders zijn ontvoerd.


Na een tijdje komt er een man binnen. Hij vertelt dat ze de kinderen van Muis zijn. Volgend jaar wordt het het jaar van de muis. Kat zit niet in de dierenriem, omdat Muis vals heeft gespeeld bij de Race van de Jade keizer. Bij die race werd er bepaald welke dieren er op de dierenriem mochten. Als kat hun ouders op nieuwjaarsdag nog heeft, kan zij Muis uitschakelen en komt zij op de dierenriem. Dat mag natuurlijk niet gebeuren, want kat heeft verschrikkelijke plannen. Alleen als Li en Nao kunnen samenwerken, zouden ze Kat kunnen tegenhouden, maar gaat dit ze lukken?


De Grote Race heeft verschillende toffe dingen. Het is naast een meeslepend en spannend verhaal met een aantal hele spannende momenten. Ook word je zelf geënthousiasmeerd doordat je zelf puzzels moet oplossen. Je komt alle dieren tegen van de dierenriem en het toffe is dat niet alle dieren even goed reageren op de komst van muis. Het snelle schakelen in het boek en de interessante ontmoetingen maakt het tot een echte pageturner.


Kortom, Ruby Coene heeft een ontzettend tof boek geschreven met actie, puzzels en wijze lessen met betrekking tot de dierenriem en verschillende karakters. Ook de mooie illustraties van Kristel Steenbergen dragen daar aan bij. Ik ben zelf nooit in Taiwan geweest, maar ik kan me voorstellen dat ook de goed beschreven locaties in Taiwan ook tot de verbeelding spreken als je er bent geweest. Als je dus houdt van puzzelen, spanning, mythes en folklore, dan is De Grote Race een zeer tof boek om te lezen.

Proeflezen De Grote Race
.pdf
Download PDF • 2.35MB
 

Dit boek raad ik aan voor...

... kinderen die houden van een spannend avontuur met puzzels.

... iedereen die gek is op (Chinese) mythes.

... een ieder die stiekem ook op een dier lijkt.

 

Samenvatting/Omslag

Als de elfjarige tweeling Li en Nao op familiebezoek gaat naar Taiwan, vreest vooral Li dat het een saaie zomer wordt. Maar niets blijkt minder waar...


Op de eerste avond dat Li en Nao bij hun opa en oma zijn, worden hun ouders ontvoerd. Nog voordat ze doorhebben wat er gebeurd is, komt een vreemde man de kamer binnen. Hij noemt zichzelf Muis en zegt dat hij weet waar hun ouders zijn. Muis beweert dat hij een van de winnaars is van de Grote Race, de wedstrijd die heeft bepaald welke dieren nu zijn opgenomen in de Chinese dierenriem. Natuurlijk wilden alle dieren deze race winnen om een plekje in de dierenriem te bemachtigen, maar er was slechts plek voor twaalf. En Muis' overwinning was niet eerlijk, hij speelde vals. Hij verraadde zijn beste vriendin Kat, waardoor zij de race verloor. Nu is Kat terug en ze is uit op wraak, wraak op de afstammelingen van Muis. En dat, vertelt Muis, zijn Li en Nao. Als Li en Nao hun ouders ooit terug willen zien, moeten ze Kat opsporen en verslaan. In een poging Kat te vinden, reizen Li en Nao langs alle dieren uit de dierenriem en vragen ze om hulp. Maar de dieren lijken soms wel in raadsels te praten... Zal de tweeling hun ouders op tijd weten te redden uit de klauwen van Kat?


Een boek vol actie, humor én puzzels om samen met Li en Nao op te lossen.

Comments


bottom of page