top of page

De Grote Tandenpoetshulp | Tandenpoetsen was nog nooit zo leuk!

Bijgewerkt op: 13 jun. 2023


Tanden van leeuw worden gepoetst

Tandenpoetsen is niet de grootste hobby van jonge kinderen en als ze het al doen, dan is het maar de vraag of dat een beetje goed gebeurt. Tandenpoetsen is eigenlijk al snel een verplichting om je tanden te beschermen en verplichtingen zijn vaak niet leuk. Uitgeverij De Fontein probeert samen met Sophie Schoenwald en Günther Jakobs de drempel wat lager te leggen. Dieren slaan namelijk de handen ineen om als grote tandenpoetshulp te dienen voor Leeuw. De lezer wordt gevraagd daar een steentje aan bij te dragen.


Het boek begint met een kleine zoekopdracht, want Leeuw is foetsie. Eenmaal gevonden wordt al snel iets pijnlijk duidelijk: zijn gebit is niet om aan te gluren! De leeuw moet namelijk door de lezer achter zijn oren worden gekrabd, want dan zal zijn brede glimlach verschijnen en kunnen we zien hoe het met zijn tanden is gesteld. Niet best, zo blijkt al snel. Het is hoog tijd om dat gebit eens grondig te poetsen. De dieren van het dierenrijk helpen daar maar al te graag bij, terwijl ook jij als lezer aan de bak moet!


Er zijn inventieve dingen bedacht om de lezer aan het werk te zetten. Denk aan het dichtklappen van het boek om het laatste restje tandpasta uit de tube te halen of het aaien over de manen van de leeuw. Uiteindelijk wordt het tandenpoetsen in gang gezet. Hierbij wordt een serieuze poging gedaan om het een en ander mee te geven. Denk aan de bewegingen die de borstel uiteindelijk moet maken of het begin en eindpunt van een poetsbeurt. Al deze bewegingen worden met de vinger van een kind gedaan, waardoor het bekend raakt met het poetsen.


Wat slim is gedaan door de schrijver en illustrator, is dat leeuw het helemaal niet erg vindt om gepoetst te worden. Wanneer leeuw zou tegenstribbelen, zou dit een slecht voorbeeld zijn voor de kinderen. Het tandenpoetsen zou als een vervelende ervaring kunnen worden gezien. Dit is dus niet het geval en dat zorgt ervoor dat dit boek het tandenpoetsen tot een klein feestje maakt.

Inkijkexemplaar De Grote Tandenpoetshulp
.pdf
Download PDF • 15.35MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders en leerkrachten die zoeken naar een interactief prentenboek.

...ouders waarvan kinderen niet willen tandenpoetsen.

...bovenbouwers die een voorleesboek zoeken voor de onderbouw!

 

Samenvatting / Omslag

Leeuw Louie heeft dringend hulp nodig: hij heeft zijn tanden al zó lang niet meer gepoetst dat hij het niet meer alleen kan. Zijn vrienden uit de dierentuin helpen hem. Egel Egbert vertelt hoe het moet en… ook de lezers kunnen hun bijdrage leveren! Spelenderwijs leren jonge kinderen hoe ze moeten tandenpoetsen.


Verfrissend vertaald door Enne Koens.

Comments


bottom of page